Защитете бебето си от цигарения дим!

Вероятно сте чували за опасността от пасивното пушене. Но знаете ли, че цигареният дим е по-опасен за бебетата отколкото за възрастните? Сега, когато новороденото е вече у дома, е изключително важно да държите цигарения дим далеч от бебето.

 

Може би вече сте отказали тютюнопушенето, когато сте разбрали, че ще имате бебе. Ако не сте, то все още не е късно. Ако някой друг или Вие в къщата продължава да пуши, най-малкото нещо, което можете да сторите е да направите промени в полза на бебето. Това важи за всеки, който прекарва времето си близо до детето – баби, дядовци, приятели и детегледачки.

 

Как цигареният дим може да навреди на бебето?

 

Изследванията показват, че пушенето около новороденото може да предизвика множество здравословни проблеми:

 

– Астма и други дългосрочни дихателни проблеми.

– Влошаване на настинки и други респираторни заболявания.

– Лош растеж и развитие, както физически така и психически.

– По-голям риск от синдрома на внезапната детска смърт.

 

Четете още: Скритите рискове от тютюнопушенето – остатъчният ефект от дима в дома Ви

 

Защитете бебето си от цигарения дим!

 

Ако някой във Вашият дом пуши и не може да се откаже, все още може да предпазите вашето бебе. Забранете да се пуши в къщата. Всеки пушач (включително и вие, ако пушите) трябва да пуши навън, далеч от прозорци и врати. Носете яке или суичър докато пушите, така че да го свалите преди да вземете бебето. Никога не позволявайте да има дим около бебето.

 

Не вземайте бебето на място, където други пушат. Ако имате гости пушачи, то обяснете им какви са правилата, така че да знаят какво да очакват.

 

Отказът от цигарите е най-добрата защита

 

Ако пушите, отказването от този навик е най-доброто, което може да направите за бебето си. Отказването е трудно, но може да го направите. Ето, някои съвети:

 

– Сложете снимка на новороденото си върху кутията с цигари. Поглеждайте снимката всеки път докато пушите. Това ще ви напомня за добрата причина, за да се откажете.

 

Четете още: 10 причини да откажете тютюнопушенето по време на бременност

 

– Присъединете се към група за подкрепа при спиране на тютюнопушенето. Хората в тази група ще Ви дадат подкрепа и умения, с които да се откажете от тютюнопушенето. Може да се срещате и с други родители в същото положение. Ако имате нужда от помощ при намирането на група или клас, вашият лекар може да ви помогне.

 

– Помолете други пушачи от семейството да откажат цигарите заедно с вас. По този начин ще се подкрепяте взаимно.

 

– Ако не успеете от първия път, опитайте отново! Много хора имат повече от един опит преди да се откажат напълно от цигарите. Не забравяйте, че го правите за доброто на бебето си. Да опитате да откажете цигарите е по-добре, отколкото изобщо да не положите усилия.

 

Статията е подготвена по материали от:  marshfieldclinic.kramesonline.com

Добави коментар