Защита от цистит през лятото

Циститът е много често срещана инфекция, която се причинява от бактерии попаднали в пикочния мехур. Той засяга долната част на пикочните канали. Циститът е инфекциозно заболяване, което не е за подценяване. Имайте предвид, че през лятото не сте защитени от него.

 

Най-често срещаните причини за цистит са недобра интимна хигиена, запек, твърде чести сексуални контакти, използване на тампони, някои видове контрацептиви (диафрагма, спермицидни кремове), прекалено стегнати дрехи, бикини, направени от синтетичен материал. Причина за цистит могат да бъдат и прекомерния стрес, изхвърлянето на камъни от бъбреците, диабет и т.н.

 

През лятото обаче, най-често циститът се свързва с промените в температурата, дехидратацията и влажността, поради продължителния контакт на интимната зона с мокър бански костюм. Освен това пясъкът допринася за разпространяването на инфекция. Важно е да знаете, че при поява на остра форма на заболяването – с болки в корема, мътна урина и много болезнено уриниране – намесата на лекар е задължителна, а вероятно и употребата на антибиотици.

 

Ето няколко прости съвета, благодарение на които да предотвратите появата на цистит.

 

Четете още: Циститът – болестта, за която често си мълчим

 

1. Пийте много вода

 

Пийте най-малко литър и половина вода на ден. Колкото повече вода пиете, толкова повече ще уринирате. Това предотвратява задържането на микроби в пикочния мехур. Пийте по-малко кафе и алкохол – това ще помогне да предотвратите появата на цистит.

 

2. Пишкайте често

 

Задържането на урина може да е болезнено, освен това допринася за създаването на благоприятна среда за размножаване на микроби. Дори и да ви коства усилия да ходите често до тоалетна, уверете се, че пишкате на всеки 3-4 часа и изпразвате напълно пикочния си мехур. През лятото избягвайте тесни дрехи и панталони, направени от изкуствени материи. Носете памучни бикини, които позволяват на кожата да диша.

 

3. Измивайте се добре

 

Правилното измиване е изключително важно. За да избегнете евентуално преминаване на бактериите от червата към пикочния мехур и влагалището, е много важно да почиствате интимните си части отпред назад и никога обратно. Дори и запекът може да улесни преминаването на бактериите. Ако се опитате да избегнете запека, това може да ви спести и цистит. Балансираната и добра диета, богата на фибри, плодове, зеленчуци и кисело мляко е чудесно решение за лятото, което и без това предлага изобилие от свежи храни.

 

Четете още: Циститът: все по-чест проблем за жените

 

4. НЕ на мокрите бански!

 

Ако прекарате деня си с мокра дреха, това може много да допринесе за разпространението на бактерии. Обърнете внимание и на температурата – преминаване от горещо към студено. Това също увеличава риска от поява на цистит.

 

5. Храната

 

Сладкиши, пържени храни или силно подправени храни, сушени плодове, гъби и газирани напитки – всички те помагат много за разпространението на бактерии. Включете в диетата си много плодове и зеленчуци, месо, риба, ориз и други.

 

Четете още: Гинекологична урология – симптоми

 

Киселото мляко е един добър вариант за сутрешна или междинна закуска. Можете да го комбинирате с овесени или други ядки за доброто регулиране на червата. Чаят също е добър вариант за напитка, за тези, които го обичат. Можете да го консумирате и студен в летните жеги.

 

Всички плодове, с високо съдържание на витамин С, имат страхотни антибактериални и противовъзпалителни свойства. Те са чудесен съюзник в превенцията на цистита.

Добави коментар