Зацапването симптом на бременност ли е или здравословен проблем?

Имплантационното кървене е един от няколкото типични симптома на ранната бременност. Имплантирането е прилепването на оплодената яйцеклетка в лигавицата на матката, което се случва малко след като бластоцистът слезе от фалопиевите тръби във вътрешността на матката.

 

Това се случва обикновено 6-12 дни след овулацията и оплождането. Признаците на имплантация и сериозен знак за бременост включват:

 

Имплантационни спазми: Леки крампи във вътрешността на матката.

Имплантационно зацапване или кървене: Кратко, леко зацапване (няколко капки светла или тъмна кръв).

Повишаване на базалната температура и намаляването и около 7-10 дни след овулацията.

 

имплантационно, кървене, зачеване

 

Тестът за бременност

 

Въпреки имплантанционното кървене, само положителен тест за бременност ще потвърди със сигурност, дали сте бременна или не. Препоръчително е да направите тест, ако имате типичните симптоми на бременността.

 

Повечето жени нямат никакви субективни симптоми на бременност (симптоми, които не са точно измерими) като кървене или спазми по време на имплантацията. Но други пък съобщават за кръв и леки спазми.

 

Четете още: Преди да посегнете към теста за бременност!

 

Важно е да се отбележи, че тези симптоми могат да се случат без да има зачеване и имплантиране. Симптомите често се случват, а следенето и чертането на диаграми, не са задължителни. Симптомите могат да се появят, ако яйцеклетката се е опитала да се имплантира в матката, но неуспешно или ако прикрепила, но не добре. В тези случай най-вероятно ще се появи нормалния менструален цикъл, въпреки симптомите.

 

Защо се случват имплантационните симптоми?

 

Имплантирането е прикрепването на оплодената яйцеклетка в маточната лигавица. Това се случва, когато тя приключи пътуването си от фалопиевите тръби и се закрепва към лигавицата на матката. Имплантирането се случва 9 дни след овулацията и може да варира между 6 и 12 дни.

 

имплантиране, кървене, матка

 

Имплантационното кървене е само един от няколкото симптоми, типични за бременността. Това зацапване не изглежда като редовната менструация, но е оскъдно и обикновено розово или кафеникаво течение. Случва се 1-2 дни след пристигането на бластоциста в матката, обикновено около 9 дни след овулация с обхват 6-12 дни.

 

Четете още: Имплантационно кървене

 

По време на имплантирането бластоцистът трудно се вижда с просто око. След имплантиране, той става ембрион.

 

Кръвният тест става положителен в рамките на 3-4 дни след имплантирането, а тест за бременност с урина обикновено става положителен 4-5 дни след имплантирането. 

 

Снимки: Lo&, Robert McDon. Foter

Добави коментар