Заушка

Заушката е силно заразна инфекция, чийто причинител е парамиксовирус. Този вирус се разпространява по въздуха чрез кашлица и кихане. Може да се разпространи и чрез повърхностите, които хората докосват – дръжки на врати, чаши, прибори за хранене, чинии.

 

Най-честите симптоми на заушката са подутите слюнчени жлези (паротид) и увеличените лимфни възли в областта на шията. Подуването може да бъде от едната или от двете страни на шията.

 

В 95% от случаите, заушката може да се предотврати, чрез рутинна ваксинация в детството или на по-късен етап в живота.

 

Симптоми

 

Обикновено заушката е най-заразна преди да бъдат забелязани симптомите. Инкубационният период е 7-18 дни, но средно е около 10 дни след контакт със заразен.

 

заушка, дете, здраве, температура, ваксина, инфекция

 

Освен характерното подуване в областта на шията, симптомите включват болка, дискомфорт, повишена температура, главоболие, гадене, сухота в устата, ставни болки и общо неразположение. Може да се появи болка в ухото, особено при дъвчене. Кисел вкус в устата и трудно преглъщане.

 

Заушката може да доведе до усложнения, като менингит и болезнено подуване на тестисите или яйчниците.

 

Състоянието на децата и възрастните, страдащи от заушка без усложнения, се подобрява бързо, без странични ефекти. Все пак в редки случаи могат да се появят неврологични увреждания, загуба на слуха, панкреатит и дори смърт.

 

Четете още: Ангина

 

Заушката може да бъде опасна по време на бременност и повишава риска от спонтанен аборт, особено в първите 12 – 16 седмици.

 

Диагноза

 

За поставянето на диагноза е необходимо да се консултирате с лекар, особено когато става въпрос за подути жлези.

 

заушка, температура, сливици, кихане, болест, дете

 

Той може да изиска да се вземе кръв, урина или гръбначно-мозъчна течност за потвърждаване на диагнозата.

 

Лечение

 

Принципно няма специализирано лечение на заушката, но някои лекарства, като Парацетамол и Ибупрофен, могат да помогнат за облекчаване на някои от симптомите.

 

Студеният компрес също може да помогне за облекчаване на болката от подутите жлези.

 

Препоръчително е и почивката и пиенето на много течности, както и консумацията на по-течна храна (като супа), която не е необходимо да се дъвче.

 

Четете още: Менингит

 

Потърсете медицинска помощ, ако подозирате, че сте се разболели от заушка. Вашият личен лекар трябва да знае за болестта ви и да вземе мерки за спиране на разпространяването на инфекцията.

 

Предпазване от заушка

 

За да предотврати разпространението на вируса, всеки, боледуващ от заушка, трябва да стои далеч от училище, университета или работа до 5 дни след като проявяването на симптомите.

 

заушка, здраве, дете, инфекция, заразни болести, лечение

 

Същите предпазни мерки, които се използват при грипа и настинката, могат да помогнат за ограничаване на разпространението на заушката. Те включват често миене на ръцете, използване на кърпичка при кихане и изхвърлянето и в коша веднага след това и др.

 

Ако някой е имал заушка като дете, той обикновено има имунитет за цял живот. Въпреки това са известни случаи на повторно разболяване.

 

Препоръчително е децата и неваксинираните възрастни да се ваксинират против заушка, ако ще пътуват до части на света, където болестта се среща по-често.

 

Снимки: Palmer House Photography, Kourtlynlott, matsuyuki Foter.com

 
Добави коментар