гени, дете, затлъстяване, наднормено тегло

Затлъстяването – семейна традиция

Автор: Ина Пенкова

 

Затлъстяването е един от най-наболелите здравословни проблеми сред децата през последните две десетилетия. По данни на Световната здравна организация през 2013-а година броят на момичетата и момчетата до 5-годишна възраст с наднормено тегло е достигнал 42 милиона. България не остава назад в статистиката – ние се нареждаме на пето място в Европа по затлъстяване сред малчуганите. Очакванията са броят на заболелите да нараства, а успоредно с това и вредите, до които водят излишните килограми.

 

На какво се дължи тази тенденция? Докъде достига влиянието на „лошите гени“ и откъде започват грешките, свързани с начина на живот? Истината е, че повечето случаи затлъстяването е резултат на несъответствие между енергоприема и енергоразхода, т.е. лошият хранителен режим е основният фактор, който трябва да се има предвид в борбата срещу наднорменото тегло.

 

В следващите редове можете да се запознаете с няколко изпитани „рецепти“, които ще ви помогнат да подобрите хранителните навици на децата в семейството и да намалите рисковете, съпътстващи завишените килограми.

 

У дома се храним здравословно

 

Затлъстяването нерядко се смята за „семейна традиция“. Ако мама и татко са с наднормено тегло, то очакванията за детето са то също да има проблем с килограмите. Всъщност основната причина за тази зависимост се крие не в гените, а в семейния хранителен режим. Прекомерното тегло е проблем, който се развива в резултат на комбинацията от благоприятстващи затлъстяването гени и лоши навици, несъобразени с тях.

 

Четете още: 14 начина да накарате детето си да се храни по-добре

 

Именно навиците на хранене вкъщи повлияват в най-голяма степен телесното тегло и играят основна роля по отношение на затлъстяването в детска възраст. Ако искате най-малкият член на фамилията да има правилно отношение към храната, личният ви пример е изключително ефективен „инструмент“ за изпълнението на тази задача. Старайте се на трапезата да присъстват свежи и здравословни продукти, към които мъникът да привикне още в първите години от живота си.

 

Обядът днес е в кутия

 

Ако мисията, наречена „здравословно хранене“, е трудна за изпълнение в домашни условия, то навън тя е почти невъзможна. Достъпът до вредна храна е неизбежен, най-малкото защото вафлите „дебнат“ от всяка училищна лафка. Ясно е, че няма да успеете напълно да избегнете консумацията на подобни продукти, които детето ще иска да опита дори само от любопитство. Можете обаче да ограничите присъствието им в менюто му, като се погрижите то да има пълноценен обяд.

 

Четете още: Здравословни хранителни навици за вашето дете

 

Ваш верен помощник в изпълнението на тази задача е кутията за храна, която може да се превърне в неизменна част от съдържанието на училищната раница. Тя ви дава възможност да осигурите на малчугана обяд по негов вкус, който същевременно съдържа всички групи продукти, нужни за изграждането на балансиран хранителен режим. Направете седмичен график, който осигурява достатъчно количество от хранителните вещества, необходими за поддържането на здравословно и балансирано детско меню, като не забравяте, че освен полезно, то трябва да бъде и вкусно.

 

Гените също са важни

 

Макар че 99,9% от гените на всички хора са еднакви, оставащият 0,01%, прави всеки от нас уникален. Нашият индивидуален генетичен профил оказва влияние върху всички процеси, които протичат в телата ни, включително и метаболитните. Това е причината едно и също вещество да се възприема по различен начин от различните хора. И докато организмът на един е способен да го разгради сравнително бързо и без излишни усилия, то за друг този процес изисква значително повече време и енергия.

 

Четете още: Здравословен обяд за училище

 

За да протичат метаболитните процеси в тялото на детето нормално и то да поддържа оптимален енергиен баланс, е важно менюто му да е съобразено с индивидуалните нужди на организма му от макронутриенти (мазнини, протеини, въглехидрати) и с предразположеността му към развитие на заболявания, свързани с храненето.

 

Правилните пропорции на нутриентите зависят и от персоналните „настройки“, закодирани в генома му. Разгадаването на тези настройки е възможно посредством нутригенетично изследване, каквото вече се предлага в Европа, а отскоро и в България. То включва набор от гени с ключова роля по отношение на метаболитните процеси, протичащи в организма. Пробата за него се взима в домашни условия, напълно безболезнено и безопасно – с помощта на стерилен памучен тампон.

 

Резултатите ще ви помогнат да разберете влиянието на генетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло и ще ви дадат насоки за това какви промени е важно  да направите в режима на детето, за да може то да поддържа добро здраве и оптимална физическа форма.

Добави коментар