Засилване на имунитета през есента

Есента пристига с всичките си не толкова приятни последици. Температурите рязко се понижават. Студеният вятър и падащите листа напомнят за това, че зимата идва. Хората трябва да променят начина си на хранене, спортуване и обличане.

 

Внезапната промяна на климата предизвиква заболявания

 

Рязката промяна в температурата в края на сезона ни прави уязвими. Започваме да се чувстваме сънливи и отпаднали. Влажното време, в съчетание с отоплителните уреди в сградите дава благоприятна среда за развитие на вирусите. Така много от нас трудно избягват настинките и грипа.

 

Трябва да се запознаете с най-честите причини за есенните болести, за да можете да избегнете неблагоприятните им ефекти и да бъдете сигурни, че няма да ви повлияят сериозно. Като цяло сезонът започва с настинките.

 

Как да подсилите имунитета?

 

Четете още: Как да се справим със стреса през есента?

 

Когато деня става по-кратък, вие сте по-склонни да се настаните удобно пред телевизора, тъй като летните дйности навън почти са приключили. Вие трябва да промените и летните си хранителни навици. Като цяло трябва да се адаптирате към начина на живот, който подхожда на сезона.

 

Диетата през този сезон е много важна, тъй като храната е основният източник на стимули за имунитета. Сурови или варени продукти, вие трябва да сте сигурни, че давате на организма си храна богата на ензими, лесни за усвояване и такива които се превръщат бързо в енергия, така нужна на тялото ви.

 

Трябва да затоплите тялото си със здравословни храни, билкови отвари, физически упражнения и да поддържате имунитета си.

 

Билковите лекарства, като чай от ехинацея или специални масла за ароматерапия (чаено дърво), могат да помогнат да се засили имунната ви система и да ви предпазва по-добре. Етеричните масла като джиндифил или хвойна могат да помогнат за подобряване на кръвообращението и намаляване на възпалението.

 

Четете още: Как да бъдем по-активни през есента?

 

Масажът с ароматерапия е много добър за стимулиране на тялото и ума през студените месеци. Той е много лесен. Масажното масло се прави като се смесят цитрусови масла от лимон и мандарина с пикантни аромати като риган или кардамон. Този масаж ще ви помогне да увеличите своята жизненост и енергия, може да облекчи болки в тялото и да ви държи тонизирани.

 

Освен храната, необходимо е да се концентрирате и върху физическите упражнения. Тъмните вечери на есента правят упражненията на открито по-трудни. Но е важно да ги правите за да предотвратите сковаността и ревматичните болки в студеното време. Правете редовно физически упражнения и използвайте масажни масла за ароматерапия, за да станете гъвкави и мобилни, през есенните месеци.

 

Йогата може да направи много, за да се повиши вашата имунна система през есенните месеци. Тя ще повиши вашата умствена дейност както и ще затопли тялото ви.

Добави коментар