Запознайте домашния любимец с вашето бебе – част 2

Продължава от: Запознайте домашния любимец с вашето бебе – част 1

 

Как да подготвите домашния си любимец?

 

По-долу са изброени няколко предложения, чрез които можете да помогнете на домашния си любимец да се адаптира към бебето. Започнете да правите промените постепенно, няколко месеца преди бебето да се появи.

 

• Направете всички рутинни прегледи и ваксинации на животното при ветеринар.

 

• Кастрирайте или стерилизирайте домашния си любимец. Освен, че имат по-малко здравословни проблеми, свързани с репродуктивната им система, те също стават по-спокойни и е по-малко вероятно да хапят.

 

• Консултирайте се с ветеринарен лекар и педиатър, ако мисълта за общуването на бебето ви с домашния ви любимец ви плаши. Като се консултирате с тези експерти преди да се роди бебето, можете да разрешите евентуалните проблеми по-рано и да се успокоите.

 

• Вземете нокторезачка за вашия любимец.

 

• Научете животното да стои спокойно на пода, докато вие не го поканите да се качи в скута ви, защото скоро това ще е мястото на бебето.

 

• Помислете дали да не запишете кучето си на обучителен курс. Обучението ще ви помогне безопасно и хуманно да контролирате поведението на кучето, както и ще подобри връзката между вас.

 

Четете още: Да си взема ли куче?

 

• Канете приятели с деца в дома си – така домашния ви любимец ще свикне с бебетата и децата. Следете как общува с тях.

 

• Нека кучето ви да свикне с бебешките звуци още преди да е пристигнало бебето. Например, можете да му пуснете записи на бебешки плач, да включите механичната бебешка люлка (ако разполагате с такава) и използвайте люлеещия се стол.

 

• За да обезкуражите домашния си любимец в опитите му да скача на креватчето на бебето или масата за повиване, използвайте двойно залепваща лента.

 

• Ако стаята на бебето е забранена територия за домашния любимец, поставете някаква преграда, за да му попречите да влиза.

 

Четете още: Грижа за котката след кастрация

 

• Използвайте кукла бебе, за да помогнете на вашия любимец да свикне с истинското бебе след време. Носете повита кукла у дома си, взимайте куклата в количката, когато се разхождате с кучето си. Използвайте куклата, за да може вашият домашен любимец да свикне с основните дейности свързани с детето ви, като къпане и повиване.

 

• Поръсете бебешка пудра или бебешко олио върху кожата си, така че вашият домашен любимец да свикне с нови миризми.

 

• Планирайте раждането си, доколкото това е възможно, за да се уверите, че вашият домашен любимец ще получава необходимите грижи, докато вие раждате.

 

След раждането на бебето

 

Вълнуващо е, когато бебето най-сетне се прибере у дома при семейството си. А помните ли, когато за пръв път си взехте домашният любимец? Преди да внесете новото бебе вкъщи, помолете партньора си или приятел да вземе някое от бебешките неща (като одеяло) от болницата, за да може животното да проучи миризмата.

 

Четете още: Котките и интензивното мяукане

 

Когато се върнете от болницата, вашият домашен любимец може да бъде изпълнен с желание да ви поздрави и да получи вниманието ви. Помолете някой друг да вземе бебето в друга стая, докато вие обърнете подходящото внимание на вашия домашен любимец. Носете лакомства под ръка, така че да можете да отвлечете вниманието му, ако се наложи.

 

След първоначалната среща, можете да оставите вашия домашен любимец да седне до бебето. Възнаградете животното с лакомство за доброто поведение.

 

Не забравяйте, че искате вашият домашен любимец да асоциира бебето по положителен начин. Никога не насилвайте животното и винаги го следете когато общува с бебето.

 

Животът ви със сигурност ще се забърза и ще имате много грижи покрай бебето, но се опитвайте да си изградите рутина, доколкото е възможно, за да помогнете на домашния си любимец да свикне. И не забравяйте да прекарвате време с него всеки ден – това ще действа успокояващо и на вас.

 

С подходящо обучение, надзор и надграждане, вие, новото бебе и вашия домашен любимец ще можете да живеете заедно безопасно и щастливо като едно голямо семейство.

Добави коментар