Закъснява ви, но теста за бременност е отрицателен? Възможно ли е да сте бременна?

Цикълът Ви закъснява, имате симптоми на бременност, но тестът Ви е отрицателен. Може ли да сте бременни? Ако не сте бременни, защо тогава менструацията закъснява и какво трябва да направите?

 

Отрицателен тест и липса на менструация – възможно ли е да сте бременни?

 

Разбира се, че е възможно да сте бременни. Не е много необичайно жената да получи отрицателен резултат, като си направи тест за бременност, и въпреки това да е бременна. Най-вероятната причина за полученият отрицателен резултат е неправилното изчисление на менструалният цикъл.

 

Четете още: Как работят тестовете за бременност?

 

Обикновено менструалният цикъл е 28 дни. Ако имате късмета той да е редовен, вие ще отчитате 28 дни от началото на последната ви менструация до началото на следващата. Така ще определяте кога точно тя ще настъпи. Проблемът обаче е двустранен. Първо, много жени нямат 28-дневен цикъл и второ – не отчитат промените в овулацията и кога е датата на имплантацията.

 

Малко базова физиология

 

Вашият менструален цикъл е разделен на две фази. Първата фаза се нарича фоликуларна и продължава от началото на менструацията до овулацията. Втората половина се нарича лутеална фаза и започва от времето на овулацията до настъпването на бременност или менструация. След това цикълът се повтаря.

 

По време на фоликуларната фаза се произвеждат хормони, по-специално LH (лутеинизиращ хормон) и FSH (фоликулостимулиращ хормон). След овулацията се повишава нивото на 2 други хормна – естроген и прогестерон. Дължината на фоликуларната фаза може да варира значително.

 

Четете още: Яйчници, овулация и стимулиране на овулацията – част 1

 

Лутеалната фаза обикновено продължава 13-14 дни. В случай че цикъла на жената е 28 дни, но продължителността на фоликуларната фаза е, например, 16 дни, вместо типичните 14, означава, че ако жената се тества в деня, когато трябва да настъпи цикълът ѝ, това всъщност означава, че го е направила на 12-тия ден от края на овулацията, вместо на 14-тия. Един ден разлика може да повлияе на резултата – положителен или отрицателен.

 

Тест за бременност и овулация

 

Друг фактор, който трябва да се разгледа е кога настъпва имплантирането на оплодената яйцеклетка в матката. Няма да получите положителен резултат на теста за бременност, докато това не се случи. Въпреки че ЧХГ (Човешкият хорион гонадотропин – хормон, който се отделя по време на бременност и който дава положителен резултат при тестовете за бременност) се произвежда от момента на зачеването, това не се случва докато яйцеклетката не се имплантира. Времето на имплантирането може да варира от 6 до 12 дни след овулацията. Някои жени могат да забележат леко зацапване или кървене, известно като имплантационно кървене.

 

Четете още: Имплантационно кървене

 

Други причини за отрицателния тест

 

Другите причини за отрицателния тест за бременност могат да включват разредената урина, изтекъл срок на годност на теста, неправилно прилагане на теста, извънматочна бременност. Ако сте получили отрицателен резултат ден-два след като ви закъснее цикъла, това може да се дължи на факта, че се тествате твърде рано. Повторете теста една седмица по-късно и ако пак е отрицателен се консултирайте с лекар.

Добави коментар