дете, закаляване, храна, двигателна активност

Закаляването: С какво да започнем?

Автор: д-р Евгени Комаровски, педиатър

http://www.babyblog.ru/komarovskiy

Превод и редакция: Ростислав Райчев

 

Продължава от: Закаляването: Какво представлява?

 

На всеки човек – без значение възрастен или дете – постояно му оказват влияние определена съвкупност от външни въздействия, които могат условно да бъдат разделени на две групи: първата – това са природните фактори  слънце, въздух и вода. Във втората група – цивилизационните фактори, попадат местоживеенето, условията на живот, училището, телевизора, транпорта, облеклото, и т.н., и т.н.

 

Възникналото в резултат на неправилно възпитание отслабване на вродената устойчивост към естествени за човешкия организъм природни въздействия напълно може да бъде отстранено. За това е нужно съвсем малко – да се промени начина на живот в такава посока, че да се направи по-естествен.

 

Естественият начин на живот предполага приоритетен контакт с гореописаните естествени фактори и максимално ограничаване на контактите с „вредностите на цивилизацията”. Именно такъв начин на живот пробужда заложените в човека адаптационни механизми, и логичните следствия от тях – многократно повишаване на устойчивостта на организма и снижаване на честотата и тежестта на болестите.

 

Начинът на живот на нашите деца, особено в градски условия, в преобладаващото мнозинство случаи не се явява естествен и се характеризира със застоялост, почти непрекъснато пребиваване в помещения – в училище, после в къщи за домашните, пред телевизора и компютъра, и накрая – в стаята с играчки. При това с режим на хранене, несъпоставим с реалните енергийни нужди.

 

Вижте още: 3 тайни на щастливите деца

 

Читетелите естествено ще ми възразят: „Не всяко дете има собствена стая с купчини играчки, и не всеки родител може да си позволи изобилие от всякакви храни, и не всички деца учат уроците си с часове.“ Това е така. Но парадоксът е, че децата без наднормено тегло, живеещи в необезпечени с охолство семейства по правило нямат нужда от закаляване!

 

Да разгледаме сега основните положения, касаещи естествения начин на живот, които са желателни за възрастните и абсолютно задължителни за децата – особено в моментите, когато на семеен съвет се взимат решения за закаляването на децата.

 

• Двигателна активност

 

До училището – пеша или да се слезне една спирка по-рано. Да отидем на кино или да поиграем футбол? В неделя да почистим основно къщата и да формираме трудови навици, или да отидем с цялото семейство на разходка в природата, а чистенето да оставим за през седмицата, като просто си легнем по-късно? Трябва ли въобще да отговаряме на тези въпроси? Трябва ли да обясняваме, че да се проявява физическа активност на открито е по-добре от това да се движим между четири стени?

 

• Облекло

 

Облеклото не трябва да пречи на движението. Имайте предвид, че изпотяването предизвиква настинка по-често от преохлаждането.

 

Вижте още: Кога да изберем личен лекар за бебето си?

 

• Хранене

 

Апетита е главен критерий за целесъобразността от храната и еквивалент на енергийния разход на организма. Щом липсва апетит – значи организма не е изразходвал съответното количество енергия за поддръжка на телесната температура, свързана с вече споменатата двигателна активност.

 

• Средата

 

Съвсем отделен въпрос е времето, прекарано в детски колективи (училище, детска градина). Обяснимо, на възпитателката в детската градина ѝ е по-лесно да се оправдае с „лошото време” и да не извежда децата извън помещенията, отколкото тепърва да ги облича и съблича, като в последствие слуша оплакванията на майката на Гошко – че се е разболял, понеже се е намокрил.

 

Вижте още: Пет начина да накарате децата да бъдат активни

 

Училището пък е съвсем отделна тема. Ние сме приели, че то е източник на знания. Добре, а как сме със здравето? Не е чак такова нивото на благосъстояние на населението, че във всеки дом да има тренажор, басейн и тенис-маса… Остава да се надяваме на училището, но…защо математиката е 4 пъти в седмицата, а физкултурата 2 пъти? Мизерни салони, течащи покриви – какви ти тренажори, поне чифт нови топки за волейбол да има!

 

За седмицата – 90 минути двигателна активност, и от тях – 20 мин. загрявка, „строй се-преброй се”, „равнис-мирно”…Биология, география и история – без да се излиза от класната стая. Количеството задачи за домашна работа е такова, че добросъвестното отношение към учебния процес ще подкопае и най-силното детско здраве!

 

„Момент!“, ще възкликне нетърпеливия читател, „Нали темата е „закаляване? Какво общо има написаното с него?“. Има общо, разбира се – нали се опитваме със закаляване да заменим естествения начин на живот.

 

Продължава на: Закаляването: Как можем да закалим детето си?

Добави коментар