дете, закаляване, болести, упражнения, двигателна активност

Закаляването: Препоръчителна схема за закаляване с активност

Автор: д-р Евгени Комаровски, педиатър

http://www.babyblog.ru/komarovskiy

Превод и редакция: Ростислав Райчев

 

Продължава от: Закаляването: Как можем да закалим детето си?

 

Препоръчителната схема за активния вариант е примерно следната: Да се започне с физически натоварвания. Събуждаме се с 1 час по-рано от обичайното и независимо от времето провеждаме крос – не бягане на място в къщи, а на открито! Потичаме 5-10 минути (за никъде не бързаме, спокойно, без рекорди за бързина и разстояния), спираме за почивка, после още 5-10 минути – елементарни упражнения (клякания, раздижване на ръцете и тялото, навеждания, подскоци) и бегом обратно в къщи. Цялата работа е за 30 минути.

 

В къщи – хладен душ. Закуска. Обличане. После – на работа, училище или градина. Постепенно увеличаваме продължителността, усложняваме упражненията, намаляваме дрехите.

 

За реализирането на този вариант може да попречи само мързела! Никакви други оправдателни аргументи не могат да се противопоставят. Да допуснем, че родителите не могат да си позволят разходки с детето след работа или през почивните дни. Но да отделим един час сутрин преди работа е възможно и необходимо!

 

През този час детето ще получи хармоничен комплекс от въздействия – двигателна активност плюс вода и свеж въздух. Авторът гарантира, че ако намерите в себе си воля и се събуждате един час по-рано за работа, само след месец ще откриете положителна промяна не само по отношение здравето на детето, но и по отношение на вашето собствено здраве и тонус!

 

При осъществяването на каквито и да е закаляващи процедури трябва да имате предвид и да следвате неотклонно три важни принципа:

 

• Систематичност – веднъж започнали, не си търсете повод за отлагане

• Постепенност – плавно увеличавайте интензивността и продължителността на действията

• Съобразяване с индивуалните особености – възрастта, настроенията на детето, битовите фактори, здравословното състояние

 

Вижте още: Насърчавайте децата си да бъдат физически активни 

 

Закаляващите процедури трябва да носят удоволствие на детето и винаги трябва да се набляга на онези варианти, към които самото дете има предпочитания. Примерно, харесва му да ходи босо – много добре, чудесно закаляване – само не забравяйте за постепенността и систематичността.

 

Обръщам внимание, че закаляването помага да се предотвратят само онези болести, които са резултат от неблагоприятно въздействие на факторите на околната среда. Закаляването в никакъв случай не може да намали честотата на инфекциозните болести, и ако в детската градина е започнала грипна епидемия, вашето дете почти сигурно също ще се разболее. Но именно закаляването повишава имунитета и позволява рязко да се намалят продължителността, честотата и вероятността от усложнения.

 

Още веднъж напомням най-важното. Детето няма нужда от закаляване, то се нуждае от естествен и хармоничен начин на живот. Максималната двигателна активност, продължителния престой на открито, достатъчния минимум от дрехи, чистата и проветрена детска стая са много по-важни и целесъобразни от всякакви упражнения, процедури и обливания.

 

За съжаление, често родителите разбират и приемат тази логика твърде късно – когато се берат плодовете от другия начин на живот във вид на цял букет от болести, донесен им от тяхното дете.

Добави коментар