Забременяване след спиране на контрацептивите

Ако планирате да забременеете, идеалният момент е да имате пълен менструален цикъл преди да опитате да заченете.

 

Времето, необходимо за пълното възстановяване на фертилността при жената, след като е спряла контрацепцията е различно за всяка една и зависи от вида на предпазните мерки, които тя използва. Способността ви да забременеете постепенно намалява с напредване на възрастта, като се започне от 25 годишна възраст.

 

Лошото здравословно състояние и нередовната менструация, също така може да намалят способността за зачеване. След като спрете всякаква форма за предпазване от бременност, може да имате повече трудности със зачеването, просто защото сте по-възрастни, отколкото когато сте започнали да използвате защитните методи за забременяване.

 

• Бариерни методи

 

Можете да забременеете веднага, когато правите секс след като сте махнали бариерния метод за защита. Бариерните методи включват диафрагма, цервикална шапка, мъжки и женски презерватив, спермицидна пяна, гъба, гел, филм.

 

Четете още: Закъснява ви, но теста за бременност е отрицателен? Възможно ли е да сте бременна?

 

• Комбинирани хормонални методи

 

Тези методи включват хапчета, пластири, пръстени. Те съдържат естроген и прогестин (синтетичен прогестерон). Можете да забременеете веднага след спиране на редовната доза или като намалите дозата на противозачатъчните. Около половината от жените забременяват в първите 3 месеца след спиране на хапчетата, повечето жени забременяват в рамките на 12 месеца след спиране на хапчетата.

 

Конкретна информация за това, колко бързо се връща плодовитостта на жената след спиране на употребата на пластири или пръстени, не е известна, въпреки че експертите смятат, че забавянето може да е подобно или по-късо от това при хапчетата.

 

• Прогестин хормонални методи

 

Тези методи включват хапчета, импланти, инжекции. Премахвайки импланта имате шанс да забременеете веднага след като е отстранен. Може да отнеме от 3 до 18 месеца след последната инжекция преди да забременеете. Прогестин хапчетата, наричани още мини-хапчета, нямат предпоставки да забавят плодородието. Повечето жени забременяват в рамките на 6 месеца след спиране на мини хапчетата.

 

Четете още: Kоя е горната граница за забременяване на жените?

 

• Вътрематочни методи (спирали)

 

И при медната и хормоналната спирала обикновено фертилността се връща след първия менструален цикъл след като методът е бил отстранен.

 

Ако забременеете скоро след спиране на хапчето, не се притеснявайте. Използването на перорални контрацептиви, точно преди бременността, не увеличава рисковете от аборт или фетални проблеми. Но ако нямате нормален менструален цикъл, точно преди да забременеете, може да се окаже малко по-трудно да предвидите датата на овулация.

Добави коментар