Забременяване по време на цикъл – възможно ли е?

Често срещано заблуждение е, че ако жената прави секс по време менструация, тя не може да забременее. Въпреки че е малко вероятно това да се случи, все пак е напълно възможно.

 

Какво представлява менструацията?

 

Менструацията представлява кървене, което се получава в следствие на това, че зрялата яйцеклетка не е била оплодена по време на овулацията. Всеки месец жената освобождава една яйцеклетка около 14-тия ден от менструалния си цикъл.

 

Преди освобождаването на яйцеклетката хормоните в тялото на жената се увеличават, за да подготвят лигавицата на матката, в случай, че яйцеклетката бъде оплодена и настъпи бременност. Ако това не се случи, лигавицата на матката се излющва около 14 дни по-късно. Точно това се нарича менструация.

 

забременяване, цикъл, менструация, овулация

 

Нормалната продължителност на менструалния цикъл е 26 – 34 дни, като при повечето жени е 28 – 32 дни. Менструацията е със средна продължителност 2 – 8 дни. Овулацията (освобождаването на зрялата яйцеклетка от яйчника) обикновено е в среда на менструалния цикъл – на около 14-тия ден. Това е и периодът,  в който имате най-големи шансове да забременеете.

 

Яйцеклетката, която се освобождава по време на овулация оцелява само 24 часа. Ако в този период не бъде оплодена от сперматозоид, тя се изхвърля с менструалната кръв.

 

Четете още: Може ли да забременеете по време на цикъл?

 

Специални обстоятелства

 

Добре е да се знае, че не всяка жена има месечен цикъл с продължителност 28 – 32 дни. Има и жени с по-кратък месечен цикъл – 24 дни, например. Ако те имат 7 дневна менструация и правят секс в края ѝ, има риск да забременеят. Това е така, защото при тези обстоятелства овулацията ще настъпи след около 3 дни. А тъй като сперматозоидите могат да живеят от 3 до 5 дни в матката на жената, то тя определено може да забременее.

 

забременяване, цикъл, менструация, овулация

 

В допълнение, някои жени могат да имат зацапване или кървене между самите менструации. То може да се получи по време на овулация и да се сбърка с менструация, което да затрудни правилното изчисляване на месечния цикъл.

 

Ако сте правили секс без предпазни средства по време на менструация и се опасявате, че може да сте бременни, внимавайте за симптоми, като лека болка ниско в корема, зацапване (имплантационно зацапване – доста често срещана причина за кървенето след като яйцеклетката е била оплодена), болезненост в гърдите и промяна в настроението. Тези симптоми могат да се появят 2 седмици след овулацията.

 

Четете още: Закъснява ви, но теста за бременност е отрицателен? Възможно ли е да сте бременна?

 

Други често срещани симптоми на бременността, за които е добре да внимавате и могат да се появят до 6-7 седмици след забременяването, са: гадене, повръщане, безпричинна умора. 

 

забременяване, цикъл, менструация, овулация

 

Снимки: Lotus Carroll, Patriziasoliani, Dogan Kokdemir Foter.com

Добави коментар