забременяване, фаза, овулация, менструация, менструален цикъл, яйчник, яйцеклетка

Забременяването в различните периоди от месечния цикъл

Независимо дали се опитвате да забременеете или към момента се опитвате да се предпазите от бременност, добре е да познавате в детайли месечния си цикъл. Трябва да сте наясно, че има шанс за забременяване във всеки етап от месечния цикъл, независимо, че е по-малък, отколкото по време на овулация. Ето и малко повече информация, която ще ви е от полза:

 

Първа фаза: Менструация

 

По време на менструацията тялото ви изхвърля ендометриума – вътрешната обвивка на матката. При повечето жени тя продължава между 3 и 7 дни. До третия ден, нивата на прогестерона и естрогена се повишават и помагат за възстановяването на ендометриума.

 

Около четвъртия ден узряващият фоликул в яйчника започва да се нараства. Това означава, че яйчниците започват да подготвят яйцеклетка за освобождаване. Освен ако нямате изключително ранна овулация (при повечето жени тя настъпва 14 дни преди началото на менструацията, то има много малък шанс сперматозоидите на партньора ви да срещнат узряла яйцеклетка, с която да се слеят, за да създадат бебе.

 

Шансовете ви за зачеване са почти нулеви. За много жени, опитващи да забременеят, този период е като кратка отпуска от усилените опити за правене на бебе.

 

Втора фаза: Преди овулацията

 

След като менструацията ви свърши се отваря фертилен прозорец преди настъпването на овулацията. В този период е препоръчително да правите секс по-често (поне 2-3 пъти седмично), в случай, че се опитвате да забременеете.

 

Около седмия ден след менструацията ви, ще забележите вагинално течение, което е по-еластично. В рамките на няколко дни, то ще стане бяло и кремообразно. Това не е признак, че се е освободила яйцеклетка, но е добър показател, че овулацията е на път и съответно, че цервикалната слуз е благоприятна среда за сперматозоидите.

 

Не забравяйте, че сперматозоидите могат да живеят до 5 дни в цервикалната слуз, така че правенето на секс в този период определено е добра идея. Според изследванията, двойки, правили опити за бебе в този период, дори 4-5 дни преди овулацията, имат много добри шансове за успех.

 

Четете още: Можете ли да забременеете докато сте болни?

 

В периода преди овулацията, имате много добри шансове за зачеване, тъй като дори и технически яйцеклетката все още да не е освободена, в тази фаза вие ще си осигурите сперматозоиди, които да изчакат настъпването на овулацията, особено в случай, че тя дойде по-рано от предвиденото.

 

Трета фаза: Овулацията

 

Добре дошли в прайм тайма на зачеването! Без значение колко дълъг е периодът на менструацията ви, овулацията обикновено започва около 14 дни след началото на менструацията.

 

Когато това се случи, температурата на тялото ви се покачва с около половин градус, но имайте предвид, че това се случва, когато вече сте в овулация, което за жалост може в някои случаи да е твърде късно. На пазара се продават тестове за следене на овулацията, които може да са ви от полза в този момент.

 

Друг добър показател за плодовитостта е промяната в консистенцията на цервикалната слуз. Когато забележите вагинално течение с по-голямо количество и с консистенция на белтък – време е за полов акт.

 

Можете да тествате вагиналното течение, като вземете част от него върху показалеца си и допрете палец. В случай, че консистенцията е фина и се разпъва лесно между пръстите ви – моментът е настъпил.

 

Четете още: Мога ли да забременея, ако имам киста на яйчника?

 

В този период шансовете ви за зачеване са доста големи, ако правите секс в рамките на 36 часа. Яйцеклетките, които се отделят, живеят около 12 часа. В най-добрият случай е добре сперматозоидите да попаднат при яйцеклетката в първите 4-6 часа след освобождаването ѝ.

 

Правенето на секс през ден е също толкова ефективно колкото всеки ден, така че не е необходимо да го правите, освен ако наистина не искате.

 

Четвърта фаза: След овулацията

 

Тази последна фаза от менструалният цикъл е известна и като лутеална фаза. Тя продължава между 12 и 16 дни. В този период прогестеронът започва да се покачва, сигнализирайки на яйчниците, че не е нужно производството и освобождаването на повече яйцеклетки през този месец.

 

Цервикалната слуз започва да изсъхва и създава препятствие, за да предотврати всякаква допълнителна сперма, която потенциално може да навлезе в матката.

 

За да се придвижи една оплодена яйцеклетка към матката, са необходими приблизително 6 дни. Ако яйцеклетка се прикрепи към ендометриума, човешкият хорионгонадотропин (ЧХГ) се покачва. Този хормон се измерва лесно с тестовете за бременност в рамките на поне седмица след зачеването и всъщност той е този, на който се дължи положителния резултат от теста.

 

Четете още: Нередовен цикъл и забременяване

 

В този период вашите шансове за забременяване са сравнително ниски. След като яйцеклетката е била освободена, няма какво да направите до следващия месец, когато ще настъпи нов цикъл. Разбира се, ако сте в настроение, би било прекрасно да поддържате добрия си сексуален живот с половинката си, това определено няма да навреди.

 

Като обобщение можем да кажем, че шансовете ви да забременеете в определени периоди от месечния си цикъл са значително по-големи, но дори тогава, когато са ниски, те все пак не са нулеви.

 

Правенето на секс без предпазни средства в периодите, които на пръв поглед са безопасни, определено не е сигурен метод за контрацепция и трябва да сте наясно, че дори и тогава съществува вероятност да забременеете, била тя и минимална.

 

За всички двойки, които се опитват да забременеят – не забравяйте, че сексът не трябва да се превръща, в нещо което правите по график, в определени дни от календара. Създаването на нов живот трябва да стане с любов и желание, а не чрез сложни математически формули.

Добави коментар