Заболявания причинени от човешкия папиломен вирус (HPV)

Човешкият папиломен вирус (HPV) се предава по полов път – при полов контакт или при контакт кожа-кожа. Продължителната инфекция с онкогенен тип HPV e предпоставка за развитие на предракови изменения и рак на маточната шийка. Известни са над 100 типа HPV.

 

 

Човешкият папиломен вирус (HPV) може да причини следните заболяваня:

 

  • Рак на маточната шийка

 

Карциномът на маточната шийка представлява неконтролиран растеж на група клетки, който започва в областта на маточната шийка, разположена в долната част на матката. Основната причина за развитието на този процес е инфекция с високорисков тип на вирус, наречен човешки папиломен вирус (HPV), който се предава по полов път.


Другият вид РМШ e т.нар. аденокарцином, който е по-рядко срещан и се развива в канала на маточната шийка (вътрешната част). Поради тази причина, той е по-трудно достъпен за диагностициране. Аденокарциномите са приблизително 15 – 20% от всички инвазивни карциноми на маточната шийка и освен по-трудни за диагностика, се развиват около два пъти по-бързо и агресивно. Доказано е, че HPV 16, 18 и 45 са отговорни за около 90% от случаите.

 

  • Генитални брадавици

 

Брадавиците са най-лесният за разпознаване симптом на генитална инфекция с нискорисков тип на HPV и също се предават по полов път. Видимите генитални брадавици могат да бъдат отстранени чрез лазер и не могат да доведат до злокачествено заболяване (рак).

 

  • Вагинален рак

 

Вагиналният рак обикновено се причинява от същите високорискови типове на човешкия папиломен вирус, който е същият вирус, причиняващ рак на шийката на матката. Той сравнително рядко срещан сред жените. Вагиналният рак се развива най-вече сред по-възрастните жени, сред жени на възраст 60 – 65-години.

 

  • Рак на вулвата

 

Вулвата включва големите и малките срамни устни и клитора. Възпалението на вулвата се причинява от вирус, бактерии или гъбички. Ракът на вулвата е сравнително рядко срещано заболяване, като средната възраст на заболелите е 65-годишна възраст. В половината от случаите с вулварнен карцином се предшества години напред от предракови заболявания. Смята се, че част от случаите са причинени от хронична инфекция с високо онкогенни щамове на HPV, самостоятелно или в комбинация с херпес симплекс вирус. В началото еволюцията на карцинома на вулвата е бавна, с месеци. В даден момент обаче туморът много бързо се разпространява в регионалните лимфни възли на вулвата.

 

                                    

Добави коментар