Живот със сърдечна недостатъчност – част 1

Промяната в начина на живот, играе важна роля за лечението на сърдечната недостатъчност, като най-важно е да се поддържа активен начин на живот. Тази статия разглежда много въпроси за промяната в начина на живот, може да получите съвети, които да направят ежедневието ви по-лесно.

 

Как може да се върнете към обичайната си дейност?

 

Можете да възобновите редовните си дейности веднага щом се почувствате по-добре, но следвайте указанията на вашият лекар. Увеличавайте активностите си постепенно и винаги се вслушвайте в тялото си, за да знаете, кога е време да си вземете почивка.

 

Кога може да се върнете на работа?

 

Ако сте били в болница, заради сърдечна недостатъчност, вашият лекар ще ви каже колко скоро може да се върнете на работа, след престоя ви вкъщи.  Вашето завръщане на работа, ще се основава на цялостното ви здраве, симптомите и скоростта на възстановяване.

 

сърдечна недостатъчност, работа, дейност

 

Трябва да се опитате да работите, толкова дълго, колкото можете. Ако имате работа, която изисква много физическо натоварване, може да се наложи да промените някои от своите дейности. Това може да включва преквалификация.

 

Четете още: Последиците от неправилен сърдечен ритъм?

 

Говорете с вашият лекар за вида на работата, която имате. Вашият лекар може да ви помогне да решите, ако вашата работа ще се отрази зле на състоянието на сърцето ви – ще трябва да промените това.

 

Следните съвети трябва да направят прехода по-лесен:

 

• Планирайте периоди на почивка. Не забравяйте да почивате достатъчно. Може да се наложи да планирате най-малко една почивка всеки ден. Когато почивате, по възможност вдигайте краката над нивото на сърцето, за да избегнете отоците.

 

• Пестете енергията си. Използването на по-малко енергия в ежедневните задачи може да ви помогне да извършвате повече дейности през деня, които не изискват толкова „енергиен заряд”. Може да се наложи да съкратите някои дейности или да използвате енргоспестяващи устройства или техники. Ако ежедневните грижи и домакинството са твърде уморителни, уведомете вашият лекар.

 

Продължaва на: Живот със сърдечна недостатъчност – част 2

 

Снимки: Ambro, khunaspix FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар