Женският оргазъм

Чудили ли сте какво се случва с ума и тялото по време на оргазъм? Какво кара тялото ви да достигне до такива висоти на удоволствие? И как оргазмът се различава при мъжете и жените?

 

Разбирането на това какво се случва с тялото по време на кулминацията на сексуалния акт може да ви помогне да достигнете до нови дълбочини на интимност. Оргазмът всъщност е много повече от това, което виждате на пръв поглед.

 

От нервите до мозъка

 

По време на оргазъм, мозъкът прелива с информация, както от психиката, така и от нервите в гениталната област. Има милиони нервни окончания на клитора, срамните устни, вагиналния отвор, пениса, тестисите, перинеума и всички те водят до много приятни усещания, когато са стимулирани.

 

След като тези нервни окончания са стимулирани, те определят целия процес на възбуда. Често се налага да се ангажираме умствено – независимо дали чрез партньора си, еротична фантазия или филм, за да бъде предизвикана възбуда и да започнат нещата да се случват.

 

мозък, оргазъм, секс, мъже, жени, хормони

 

Центърът на удоволствието

 

Веднъж стимулирани, нервите изпращат съобщения до центъра на удоволствието в мозъка – същата част от мозъка, която се активира, когато ядем нещо вкусно, като шоколад например. Не само, че оргазмът активира центъра на удоволствието, това също кара съзнанието ни временно да „загуби контрол“.

 

Едно скорошно проучване на холандски университет установява, че когато мъжете и жените достигнат оргазъм, фронталната част на мозъчната кора временно става неактивна. Тя е областта на мозъка, отговорна за контрола на поведението. Не случайно хората толкова много обичат оргазмите – те не само ги карат да се чувстват прекрасно, но също така им дават възможността да се „изключат“.

 

Четете още: 9 трика да подобрите сексуалния си живот

 

Защо жените искат да се гушкат след секс

 

По време на оргазъм, мозъците ни са „наводнени“ с окситоцин – хормон, който е отговорен за чувството на близост. Известен като „хормон на прегръдката“, окситоцинът ви кара да се чувствате по-свързани с партньора си.

 

секс, жени, гушкане, мъже, окситоцин, хормони

 

Нивото на тестостерон в мозъка при мъжете е по-високо. Тестостеронът от своя страна, намалява ефекта на окситоцина. Това обяснява, защо за мъжете е по-лесно да правят секс без близост и обвързване, докато жените се чувстват по-близки с мъжа след секс. Тези хормони обясняват и защо жените искат да се гушкат след секс, а мъжете искат просто да изпият чаша вода и да заспят.

 

Разбира се, някои жени не са в настроение да се гушкат след секс, а от своя страна, някои мъже харесват  гушкането след секс, защото това ги кара да се чувстват близки с партньорката си.

 

Четете още: Облекчава ли сексът главоболието?

 

Също така, някои мъже могат да се наслаждават на секса за една вечер, докато други искат да бъдат емоционално свързани с партньорката си, преди да се стигне до физически контакт.

 

Всичко това е индивидуално, но е факт, че телата на мъжете и жените реагират различно, когато става дума за оргазъм.

 

Разбирането на тези различия е полезно, тъй като помага на мъжете и на жените да преодолеят пропастта между половете и да се наслаждават на секса.

 

Снимки: Geroco, zubrow Foter.com

Добави коментар