Женските сексуални проблеми

От години различните медии ни засипват със сексуални послания, но въпреки това понякога изпитваме неудобство да говорим за сексуалния си живот, особено за евентуални притеснения свързани със секса.

 

Сексуалните проблеми могат да повлияят върху много области от живота ни, включително интимните отношения с партньора, семейството, работата и самочувствието ни като цяло. В същото време всичко, което правим може да повлияе на нашата сексуалност. Медиите представят секса, като нещо лесно, спонтанно и приятно и намеква, че винаги трябва да сме в настроение за него. Е, ако сексът наистина беше толкова прост…

 

Ако вие и вашият партньор имате с проблеми със секса – не сте сами. Последните проучвания показват, че близо 40% от жените от всички възрасти имат сексуални проблеми. Но това не е едно от нещата, които хората си признават.

 

партньор, секс, проблеми, сексуални

 

Вие заслужавате да изпитвате удоволствие от секса и има професионалисти, които могат да ви помогнат.

 

Какви са женските сексуални проблеми?

 

Жените се сблъскват с множество различни сексуални проблеми, независимо дали самостоятелно или заедно с партньора си. Терминът „секс“ не се ограничава само до сексуалния контакт. Той включва различни сексуални действия, като галене, мастурбация и орален секс. Сексуалните проблеми обикновено включват всеки проблем, който се проявява по време на сексуална активност.

липса на настроение

трудно възбуждане, което включва и сухота на влагалището, затруднен оргазъм

болка по време на секс или болка свързана с половата активност

 

Четете още: 8 позитиви на сутрешния секс

 

Повечето жени изпитват тези неща от време на време, но ако те не отшумяват, те стават проблем и за двамата в двойката. Жените трябва незабавно да потърсят професионална помощ, ако изпитват физическа болка.

 

Каква е причината за женските сексуални проблеми?

 

Сексуалните проблеми могат да бъдат повлияни от множество фактори. Съществуват две основни групи – биологични и психологически, като обикновено се комбинират.

 

сексуални проблеми, фактори, жени

 

Биологичните обикновено включват неща, като хормонален дисбаланс, инфекции (гъбични инфекции) или заболявания (диабет и множествена склероза), които имат потенциални странични ефекти – болка по време на секс или вагинална сухота. Има определени моменти в живота на жената, в които хормоналните промени причиняват сексуални проблеми. Например веднага след раждането или по време на менопаузата. Освен това някои лекарства, като антидепресантите, могат да доведат до сексуални проблеми.

 

Психологическите аспекти могат да включват неща, като противоречиви културни вярвания за сексуалността. Те могат да повлияят на това как една жена приема себе си и своята сексуалност, включително физическата характеристика, роля, сила и това как е приемана от партньора ѝ.

 

От момента на раждането, през целия ѝ живот, всяка жена развива уникална „сексуална история“ повлияна от културата ѝ, пола, семейния произход и личните преживявания. Тази „история“ включва както вярванията, така и значението, които придава на своята сексуалност.

 

Четете още: Колко време продължава добрият секс?

 

Двойките трябва да обсъждат техните лични сексуални истории, защото по този начин те развиват свой уникален стил на сексуално общуване. Това трябва да бъде един непрекъснат процес, тъй като ежедневните житейски проблеми могат да се отразят на интимността и сексуалността.

 

сексуална история, жена, секс, сексуални проблеми

 

Притесненията за работата, разкъсването между работата и семейството, злоупотребата с наркотични вещества, депресията, финансовите притеснения – всички те могат да повлияят на вашата сексуалност. В нашия забързан свят нещата, за които постоянно мислим могат да се отразят дори когато искате да се съсредоточите върху интимността.

 

С течение на времето психологическите проблеми могат да създадат биологични проблеми и обратно. И всичко се размива, така че не можете да установите къде наистина започват проблемите. Вие просто знаете, че имате нужда от помощ.

 

Как да разберете кога да потърсите помощ?

 

Това зависи от жената и нейният партньор. Понякога проблемите минават доста бързо и от само себе си. Но, ако това е нещо, което наистина ви тревожи или вие и вашият партньор не може да се справите независимо какво опитвате, ако изпитвате болка и дискомфорт, може бие време да помислите за професионална помощ.

 

Четете още: Как да разговаряте за сексуалните проблеми?

 

Как да получите помощ?

 

Можете да потърсите помощ самостоятелно или да намерите терапия за двойки. Много хора използват комбинация от двете. Когато една двойка започва терапия, терапевтът може да изпрати единия или двамата партньори на лекар, за да изключи заболяванията, които могат да са причина за проблема.

 

секс, помощ, сексуални проблеми, терапевт

 

Ако се налага някаква медицинската процедура, терапевтът или лекарят трябва да ви дадат пълна информация за нейната причина. Ако ви се предпишат лекарства, лекарят ви може да отговори на въпросите свързани с тях. Освен това може да променя дозата им, за да намали страничните ефекти.

 

Има някои хормонални терапии, които са полезни за жените по време на менопаузата. Засега няма лекарства, които да помогнат за сексуалната възбуда на жените, каквито има за мъжете.

 

Лечението може да помогне на жените, които изпитват сексуални проблеми, независимо дали са сами или имат партньор. Повечето терапевти са свикнали да говорят за сексуалните проблеми, така че няма от какво да се притеснявате. Терапевтът е за това – да помогне на жената и на партньорът ѝ за осъзнаването и справянето с нещата, които могат да повлияят на сексуалните им проблеми. 

 

Снимки: pedrosimoes7, Jozoana, Ricardo Galvão, annajuliesh Foter.com

Добави коментар