Желатиново изкушение

Необходими продукти:

 

За блата:

 

2 яйца

75 гр захар – 1 кафена чаша

125 гр кисело мляко – 1 кафена чаша

60 гр масло или олио

120 гр брашно – 1 чаена чаша

½ прах бакпулвер

Щипка сода

 

За сиропа:

 

2/3 от сока на 1 буркан компот или около 300 – 350 мл подсладена вода

 

За желатина:

 

1 с.л. желатин

½ литър вода

150 гр захар – 1 чаена чаша

 

Приготвяне на блата:

 

Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се киселото мляко, разбито със содата, разтопеното масло (олио) и брашното с бакпулвера.

Пече се на умерена фурна. След като се изпече се надупчва с вилица или клечка и още докато е топло се залива постепенно с компот (подсладена вода), докато изпълни формата.

 

 

Отгоре се нареждат плодове и се залива с желатина. Оставете в хладилника за поне 2 часа и после се насладете на чудесния вкус.

 

 

 

Приготвяне на желатина:

 

Желатинът се накисва за 15 минути във водата, прибавя се захарта и всичко се затопля на тих огън. Когато всичко се разтвори се оставя да изстине, докато леко се желира и едва тогава се залива сладкиша. Трябва да се прецени точния момент за заливане с желатина, тъй като ако е прекалено течен може да попие в блата.

Добър апетит!

Добави коментар