Ефектът на шоколада върху децата – наръчник за родители

Вероятно обичате шоколад и няма смисъл да се оплаквате, че вашето дете също обича шоколад. Като се има предвид какви последици може да има шоколадът за малките деца, то е важно да се знае колко е добър за тях.

 

Яденето на умерени количества шоколад от време на време няма да навреди на вашето дете. Има много проучвания, които доказват ползите за здравето от тъмния шоколад и какаото. Това означава, че шоколадът може да има и положителен ефект върху здравето на вашето малко дете.

 

Проблемът е, че като цяло не даваме на нашите малки деца тъмен шоколад – те в крайна сметка се тъпчат със сладки млечни шоколади, с високо съдържание на захар и вредни за здравето.

 

Ако вашето дете предпочита шоколадови закуски пред други здравословни такива, то е време да го спрете. Изследванията, проведени за страничните ефекти на шоколада върху децата, ще ви дадат необходимата информация да разберете колко шоколад е полезен за малките деца.

 

Повечето проучвания препоръчват да давате на детето си шоколад в умерени количества, ако неговата диета е добре балансирана. Ефектите върху здравето от шоколада могат да причинят на детето проблеми с ученето, ако приемът му е в по-големи количества. Ето, някои от най-важните последици за здравето от шоколада върху малките деца:

 

Затлъстяване

 

Затлъстяването при малките деца е един от най-честите проблеми, пред който сме изправени в световен мащаб. Затлъстяването и неговите усложнения са на първо място в списъка на лошите ефекти от шоколада върху малките деца. Това води и до много други свързани проблеми.

 

Четете още: 6 начина да подсилите имунната система на детето

 

Диабет тип 2

 

Това състояние не се появява само при възрастните, а и при децата поради повишената консумация на консервирани храни и шоколади. Прекомерният прием на шоколад в дългосрочен план се отразява на инсулиновата чувствителност. Това от своя страна ще доведе до появата на диабет тип 2.

 

Хиперактивност

 

Рафинираната захар, налична в шоколадовите бонбони може да влезе в кръвния поток. Това ще доведе до покачване на нивото на кръвната захар, което от своя страна води до покачване на производството на адреналин и така вашето дете може да стане хиперактивно.

 

Пристрастяване

 

Редовната консумация на шоколад може да пристрасти детето ви. Това ще направи състоянието много трудно за овладяване. Това е страничен ефект от редовната консумация на шоколад. Така че е изключително важно за родителите да следят количеството шоколад, което дават на детето си, особено когато става дума за млечен шоколад.

 

Четете още: Здравословни хранителни навици за деца

 

Увеличава уринирането

 

5 мг кофеин се съдържат в 30 гр млечен шоколад. Освен всичко останало, кофеинът има диуретично действие, затова вашето дете ще изпитва чести позиви за уриниране и в същото време това натоварва бъбреците му. Това е още един от ефектите на шоколада върху децата.

 

Алергии

 

В обикновения шоколад има добавени и още много други съставки. Ако вашето дете е алергично към някои от тях, това може да доведе до проблеми. Обикновено се случва така, ако шоколадът съдържа мляко или ядки, които могат да са алергенни. Имайте предвид, че ядки може да съдържа и шоколад без видими такива.

 

Отхвърляне на здравословната храна

 

Ако вашето дете се пристрасти към шоколада и други преработени сладки храни, ще започне да ги предпочита пред здравословните храни. Това в крайна сметка ще се отрази на неговото развитие, включително и върху развитието на познавателните му способности.

 

Проблеми със съня

 

Въпреки че, количеството кофеин, което се съдържа в шоколада е малко, то може да предизвика смущения в съня при вашите малки деца.

 

Сега знаете ефектите на шоколада върху здравето на вашето малко дете, не забравяйте да следите, колко шоколад яде детето ви.

Добави коментар