Естроген и женски емоции – част 2

Продължава от: Естроген и женски емоции – част1

 

Естроген и предменструална дисфория

 

Както при ПМС жените с предменструално дисфорично растройство редовно развиват негативни симптоми в настроението преди цикъла им. Някои експерти смятат, че предменструалната дисфория може да бъде тежка форма на ПМС.

 

При предменструалната дисфория симптомите в настроението са по-тежки от физическите. Емоционалните смущения са достатъчно значими, за да доведат до проблеми в ежедневието. От 3 до 9 % от жените изпитват предменструално дифорично разстройство.

 

Естрогенът участва в този дисбаланс на настроението. Нивата на естроген при жени с ПМС и предменструална дисфория са почти винаги в нормата. Проблемът се крие в начина по който естрогенът „говори” на частите от мозъка участващи в определянето на настроението. Жените с ПМС и предменструална дисфория могат да бъдат засегнати от обичайните колебания на естрогена по време на менструалния цикъл.

 

Естроген и следродеилна депресия

 

Следродилната депресия е толкова честа, че се среща при една от седем жени. При 10 до 25% от жените състоянието може да протече по-тежко в рамките на първите 6 месеца след раждането. Рязкото спадане на естрогена след раждането изглежда като очевидния виновник заедно с всички останали промени, които претърпява женския организаъм след раждането – физиологични и психични.

 

Четете още: Какви са знаците на следродилната депресия?

 

Следродилната депресия се лекува с терапия, антидепресанти или и двете. Някои препарати съдържащи естроген се препоръчват като потенциална добавка към основната терапия.

 

Естроген и перименопаузна депресия

 

В месеците или годините преди менопаузата (наречени перименопауза). По време на перименопаузата до 10% от жените изпитват депресия, която може да бъде причинена от нестабилните нива на естроген. Някои изследвания показват, че използването на трансдермален естрогенен пластир, сам по себе си може да подобри депресията по време на менопаузата. При тези изследвания на жените, участвали в тях, не са давани антидепресанти, така че може да се каже, че естрогена подобрява тяхната депресия.

 

Четете още: Как мога да предотвратя симптомите на перименопаузата?

 

Естроген и постменопаузауна депресия

 

В менопаузата, нивата на естроген падат до много ниски нива. Интересното е, че взимайки орално естроген това не подобрява депресията при жени след менопауза. При по-мащабни проучвания, оценяващи хромозом-заместителна терапия, се съобщава същото състояние на психично здраве, както при жени приемащи естроген, така и при жени, които приемат плацебо.

Добави коментар