Естроген и женски емоции – част 1

Ясно е, че естрогенът е тясно свързан с емоционалното състояние на жените. Депресията и безпокойството засягат жените в техните естроген произвеждащи години по-често от мъжете или от жените в постменструалния период.

 

Естрогенът е свързан и със смущения в настроението, което се случва при жените в предменструален синдром, предменструална дисфория, следродилна депресия.

 

Точно колко естроген влияе на настроението на жената не е ясно. Дали е твърде много? Не е ли достатъчно? Оказва се, че емоционалните ефекти следствие на различните количества естроген, произвеждани в организма на жената са пълна загадка, както самите ѝ настроения.

 

Естроген: Какво е нормално?

 

В началото на пубертета, яйчниците на жената започват освобождаване на естроген в координация с всеки менструален цикъл. В средата на цикъла нивата изведнъж скачат, което води до освобождаване на яйцеклетката и овулация. След това те падат също толкова бързо. По време на останалата част от месеца, нивата на естроген се изкачват и падат постепенно.

 

Четете още: Митове и факти за ПМС

 

Нормалните нива на естроген варират в широки граници. Големи различия са характерни за жени в различни дни, или между 2 жени в един и същи ден от цикъла. Актуалното измерване на нивата на естроген не предсказва емоционалните разстройства.

 

Хормони и мозък

 

Не може да се каже, че мозъка е основният фактор за регулирането на настроенията. Естрогенът действа навсякъде в тялото, включително в частите на мозъка, които контролират емоцията. Някои от ефектите на естрогена включват:

 

Увеличаване на серотонина, както и броя на серотониновите рецептори в мозъка.

Промяна на производството и въздействието на ендорфините, хормоните на щастието.

Защита на нервите от повреда и евентуално стимулиране на растеж на нервите.

 

Какво означават тези ефекти за дадена жена, не е възможно да се предскаже. Действието на естрогените е твърде сложно, за да се разбере напълно. Например, въпреки очевидно положителните ефекти на естрогена върху мозъка, настроението на жените се подобрява, когато нивата на естрогена са много по-ниски.

 

Четете още: Предменструално дисфорично разстройство: Когато ПМС е изтощително

 

Някои експерти смятат, че има жени, които са по-уязвими по време на менструалния цикъл към нормалните промени в нивата на естрогена. Те предполагат, че производството на хормони в женския организъм е като влакче в увеселителен парк, което създава предпоставки за нарушения в настроението.

 

Естроген и предменструален синдром

 

Около 90% от жените изпитват неприятни симптоми, преди цикъл. Ако симптомите са достатъчно тежки и нарушават качеството на живот, това определено е предменструален синдром. Общо казано ПМС е налице, когато:

 

Физически и емоционални симптоми се появяват непосредствено в дните, преди няколко последователни мензиса.

Симптомите изчезват след приключване на периода и не се срещат по друго време.

Симптомите предизвикват сериозни лични проблеми по време на работа, училище, отношенията с околните.

Лекарства, наркотици, алкохол, здравословното състояние не са отговорни за тези симптоми.

 

Подуване на корема, подуване на ръцете и краката, чувствителност на гърдите, са обичайните физически симптоми. Прекалена емоционалност, депресия, гняв, раздразнителност, тревожност и социално оттегляне също присъстват. Около 20 – 40% от жените могат да имат ПМС в някакъв момент от живота си.

 

Продължава на:  Естроген и женски емоции – част 2

Добави коментар