Естествени начини да подобрите количеството на сперматозоидите

Когато една двойка се опитва да зачене повече от няколко месеца, това е знак, че при един от партньорите или и при двамата има нещо нередно. Хората понякога стигат до заключението, че нещо не е наред със здравето им и плодовитостта им. Мъжете не са изключение за това.

 

Ако сте загрижени за качеството на спермата си, има няколко неща, които може да направите.

 

Първо – не се паникьосвайте!

 

Освен, ако не сте опитвали в продължение на година, като цяло не трябва да се притеснявате. Но ако е минало повече от година време,  то тогава ще ви се наложи да говорите с лекаря си.

 

Четете още: Образуването на сперматозоиди (сперматогенеза) – част 1

 

Погрешни схващания на мъжете за количеството на сперматозоидите

 

Преди да обсъдим новите начини за подобряване на броя на сперматозоидите, нека поговорим за няколко заблуди. Някои хора смятат, че могат да разберат за количеството сперматозоиди, които произвеждат, просто като погледнат количеството, което еякулират.

 

еякулат, сперма, брой сперматозоиди

 

Обемът на произведената сперма, не е мярка, за потентност. Спермата е най-вече семенна течност, така че това, което виждате визуално, не ви дава представа колко сперматозоиди се съдържат в нея. За да разбере това спермата трябва да се погледне под микроскоп.

 

Четете още: Факти и митове за мъжкото безплодие – част 1

 

Някои хора смятат, че необрязан пенис, може да увреди възпроизводителната функция на човек. Няма връзка между обрязването и броя на сперматозоидите.

 

Друго погрешно схващане е, че един мъж може да покаже колко е потентен, чрез сексуалните си изяви. Наличието на желание за секс може да бъде хубаво, но няма връзка с броя на сперматозоидите.

 

Естествени начини за подобряване на броя на сперматозоидите

 

Има няколко неща, които ще подпомогнат за увеличаването на броя на сперматозоидите:

 

Четете още: Фактори, които влияят на качеството на сперматозоидите

 

Спрете тютюнопушенето

 

пушене, цигари, сперма, потентност

 

Всеки знае, че пушенето не е полезно за здравето. Изследвания показват, че то освен че вреди на цялостното ви здраве, може да има ефект и върху потентността. Проучване показва, че броя на сперматозоидите при мъже, които пушат е 17% по-нисък, отколкото при непушачите.

 

Не приемайте алкохол или наркотици

 

Прекаленият прием на алкохол или наркотици, определено може да увреди възпроизводителната функция. Мъжете, които консумират алкохол (повече от 4 питиета на ден) могат да имат проблеми не само с броя на сперматозоидите, но и със сексуалната активност като цяло. Освен влиянието върху потентността, пиенето може да попречи на мъжа да има или да поддържа ерекция, както и да причини други сексуални проблеми.

 

Четете още: Алкохол, кофеин и забременяване

 

Поддържайте здравословен начин на живот

 

Здравословна диета, упражнения и поддържане на здравословно тегло може да подобри потентността. Диета, богата на плодове и зеленчуци е добра за цялостното ви здраве. Изследователи установили, че антиоксидантите, като тези намерени в плодовете и зеленчуците, са много полезни, когато става въпрос за потентност. Важно е и да запазите здравословно тегло. Мъжете, които са с наднормено тегло е по-вероятно да имат проблеми с броя на сперматозоидите и качеството на спермата.

 

здравословна диета, упражнения, здравословно тегло, потентност

 

Четете още: Хранителен режим за бъдещи татковци

 

Правете секс

 

Някои двойки погрешно вярват, че твърде многото секс влияе на броя на сперматозоидите. Вярвало се, че мъжете с по-нисък брой сперматозоиди се въздържат от полов акт, за да помогнат за натрупването на повече от тях. Дори и въздържанието да подобри някак си количеството на сперматозоидите, то може и да има негативен ефект върху качеството на спермата. Когато мъжът прави редовен секс, всеки път, когато еякулира, той освобождава част от своята дефектна сперма – повредените сперматозоиди, и прави място за качествени нови. Сутрешният секс също може да бъде от полза. Изследвания показват, че броя на сперматозоидите е по-висок в ранните часове на деня.

 

Снимки: stockimages, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар