Естествената молекула на алфа-липоевата киселина намалява риска от преждевременно раждане – Част 1

Алфа липоевата киселина (ALA) е безопасна естествена молекула, която има избирателна имуномодулираща активност, с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Вагинално приложената алфа-липоева киселина оказва противовъзпалителен ефект върху маточната шийка, като предотвратява скъсяването ѝ. Именно възпалението е една от основните причини за ранното раждане.

 

Преждевременното раждане започва с появата на регулярни маточни контракции след прогресивно скъсяване на шийката на матката. Според СЗО, като преждевременно родени се дефинират бебета, родени живи преди приключването на 37 седмица от бременността.

 

В повечето от развитите страни честотата на преждевременното раждане варира от 5% до 10%. То може да бъде свързано с неонатални усложнения, които могат да се проявят веднага или по-късно. Основните последици, допринасящи за дългосрочна заболеваемост, са нарушения като закъсняло развитие на нервната система, церебрална парализа и хронична белодробна болест.

 

Превенцията и лечението на преждевременното раждане изискват навременно установяване на бъдещите майки в риск.

 

Четете още: Приемът на магнезий и алфа-липоева киселина понижава сериозно риска от преждевременно раждане

 

Рискът от преждевременно раждане се увеличава с намаляване на дължината на шийката на матката. Ето защо именно дължината на шийката на матката може да се използва като прогноза за подобен проблем.

 

Най-надеждната техника за измерване на цервикалния канал е чрез т.нар трансвагинална сонография. Този метод е и първият избор за оценка на дължината на шийката на матката, който се използва за идентифицирането на жени с риск от преждевременно раждане при едноплодна бременност.

 

Съвременните терапии използват кортикостероиди и токолитици. Приложението на кортикостероиди, обаче, е доказано вредно в различни отношения. Основната терапия за предотвратяване на спонтанните аборти е с прилагане на препрати с прогестерон.

 

Терапевтичните ефекти на прогестерона по време на бременност, в състояние на застрашаващ спонтанен аборт, са одобрени от терапевтичните протоколи, но неговата ефективност е поставена под силно съмнение и критики. Разбира се, от първостепенна важност е да се идентифицира терапия, която е в състстояние да забави значително преждевременното раждане, при намалени или напълно липсващи нежелани ефекти.

 

Четете още: Coriolus-MRL подпомага имунната система в борбата с HPV инфекции

 

От друга страна, тъй като преждевременното раждане се причинява от няколко фактора, токолитичните лекарства не са в състояние да повлияят върху всички патофизиологични елементи.

 

Лечение с Алфа-липоева киселина

 

Алфа-липоевата киселина (ALA) е органично сярно съединение. Естествена, безопасна молекула, която, в терапевтични дози, има няколко действия с много ефекти. ALA се синтезира в растенията и животните, но образуването ѝ при хора е много малко. Най-богати на ALA са тъканите, характеризиращи се с наличие на множество митохондрии.

 

Картофите, броколите, спанакът, доматите, брюкселското зеле, грахът и кафявият ориз съдържат големи количества от това съединение, но червеното месо (особено черен дроб, сърце и бъбреци) е най-подходящият източник.

 

Доказано е, че ALA оказва редица имуномодулиращи дейности, полезни за предотвратяването на преждевременното раждане. Това съединение, прилагано перорално или вагинално, е безопасно при терапевтични дози и има ценна биологична активност, която повлиява благоприятно и модулирането на редица механизми, лежащи в основата на заплашващ спонтанен аборт.

 

Вагиналното приложение на ALA е нов подход, който може да осигури директен ефект на ниво вагина и матка.

 

Въз основа на тези предпоставки, се провеждат редица проучвания, насочени към изследване на приложението на ALA при жени в риск от преждевременно раждане.

 

Четете още: Преждевременно раждане

 

Едно от тях обхваща 60 здрави бременни жени на възраст между 21 и 33 години. Те са включени в две групи: 50 пациентки са получили комбинирано перорално и вагинално лечение на базата на ALA, а 10 са нелекувани.

 

Според изследването, добавянето на ALA през втория триместър на бременността оказва ефективно намаляване на симптоматиката. Едновременно с това предотвратява симптомите на скъсяване на шийката на матката. Приложението на ALA е безопасно в терапевтични дози и то без какъвто и да е нежелан ефект.

 

Лечението с ALA е успешно и за намаляване честотата на преждевременното раждане преди 34-та седмица при жени с отрицателна акушерска анамнеза и при тези с предишно „умерено ранно преждевременно раждане“, като показва относителна ефикасност и при жени с предишно „ранно преждевременно раждане“.

 

Проучването показва, че комбинираното перорално и вагинално приложение на ALA води до статистически значимо подобрение на симптомите, с намалено скъсяване на шийката на матката при пациентки в риск от преждевременно раждане.

 

Продължава на: Естествената молекула на алфа-липоевата киселина намалява риска от преждевременно раждане – Част 2

 

Материалът е подготвен в партньорство с МЛД Трейдинг:

 

 

Автори и литература:

 

  1. G. Vitrano, G. Mocera, M. Guardino, V. Giallombardo, R. Venezia – „Oral plus vaginal alpha-lipoic acid in women at risk for preterm delivery“, IJMDAT 2018; 1 (1): e104
  2. Giovanni Grandi, Lucrezia Pignatti, Francesca Ferrari, Giulia Dante, Isabella Neri, and Fabio Facchinetti, Department of Medical and Surgical Sciences for Mother, Child and Adult, University of Modena and Reggio Emilia, Azienda Ospedaliero Universitaria Policlinico, Modena, Italy – „Vaginal alpha-lipoic acid shows an anti-inflammatory effect on the cervix, preventing its shortening after primary tocolysis. A pilot, randomized, placebo-controlled study“
  3. M. Costantino, C. Guaraldi, D. Costantino – „Resolution of subchorionic hematoma and symptoms of threatened miscarriage using vaginal alpha lipoic acid or progesterone: clinical evidences“, European Review for Medical and Pharmacological Sciences 2016; 20: 1656-1663
Добави коментар