раждане, епидурална упойка, болка

Епидурална упойка – предимства и недостатъци

Епидуралната упойка позволява постоянно и високо ефективно облекчаване на болката от раждането. При нея малко количество от лекарството се инжектира между прешлените на гръбначният стълб. С правилната комбинация от лекарства и доза може да бъде постигнато оптимално облекчаване на болката, без жената да губи контрол над различни части от тялото си.

 

В някои случаи обаче е възможно да се появи страничен ефект, изразяващ се в намаляване на силата или координацията на краката. Най-важното е, че епидуралната упойка съществено облекчава болката, като може има малък седативен ефект, което ограничава употребата на интравенозни болкоуспокояващи медикаменти.

 

раждане, епидурална упойка, болка

 

Освен това, ако се наложи цезарово сечение в процеса на раждането, може да се използва вече поставения епидурален катетър, за да се постави упойка за цезарово сечение.

 

Недостатъците на епидуралната анестезия включват потенциален риск от малки усложнения като:

 

Четете още: Каква е ролята на дулата по време на раждането?

 

Постоянно главоболие след раждането, което може да се нуждае от кратко допълнително лечение за по-бързо възстановяване на майката.

 

Непълното блокиране на епидуралния нерв, може да допусне поява на дискомфорт в определени части от тялото по време на раждането и понякога може да е необходима смяна на катетъра.

 

раждане, епидурална упойка, болка

 

Възможна е появата на дискомфорт на убоденото за инжектиране на упойката място. Болката и дискомфорта обикновено минават бързо и винаги са в ограничена, неголяма зона.

 

Четете още: Какво не трябва да правите по време на раждане? – част 1

 

Потенциално по-сериозно усложнение може да е прекомерното понижаване на кръвното налягане на майката, което понякога се случва веднага след поставяне на упойката. За щастие този страничен ефект на епидуралната упойка може лесно да се избегне или неутрализира в повечето случаи, благодарение на бдителността на анестезиолога.

 

Във всеки случай сериозни усложнения, като инфекция или вътрешно кървене в областта на поставяне на епидуралната упойка, биха могли да доведат до неврологични наранявания, но подобни случаи са изключително редки. 

 

Снимки: ::: M @ X :::, blinzelblinzel, Qsimple, Memories For The Future Photography Foter.com

Добави коментар