майка, енергия, упражнения, витамини, деца

Енергизиране за заети майки

Бременността, грижата за малки деца и пълният график могат да източат „батериите“ на всяка майка. Намирането на енергия за справянето с многобройните задачи може да бъде трудна задача.

 

Готвене, чистене, грижа за децата, помагане с домашните, водене на уроци и какво ли още не. При натрупването на толкова много задължения тялото ви преминава в режим на оцеляване. Не е странно дори, че ви се случва да задремете ако се заседите на някое място за повече от 10 мин. Но нещата могат да се променят – съществуват много трикове, чрез които да си възвърнете част от изхабената енергия. Пак ще сте доста заети, но ще се чувствате по-добре.

 

Опитайте следното:

 

Правете упражнения

 

Звучи иронично, нали? Тялото ви казва да си легнете или ако нямате време – поне да поседнете и да си починете, а ние ви караме да правите упражнения… Истината е, че раздвижването ще стимулира циркулацията на кръвта, а това ще ви зареди с повече енергия.

 

Четете още: Нови майки: Как да намерите време за упражнения?

 

Започнете с малко – например с 10 минутки дневно. След това постепенно увеличете времето за упражнения до 35-45 мин. Не се притеснявайте – не е нужно да си купувате карта за фитнес. Нужно е само постоянство. Започнете с ниско интензивна аеробика или просто с ходене. С времето ще забележите значителна разлика в нивото си на енергия.

 

Наспивайте се

 

Животът с новородено, особено ако е комбиниран с още едно дете, не е лесен. Но за да имате достатъчно енергия (а и кърма) е необходимо да успявате да си починете. Дори да не успеете да спите по 7 часа на нощ, опитайте да вмъкнете още 1-2 часа по време на дрямката на децата. Сънят променя нещата – ще работите по-бързо, ще ходите по-бързо и ще се справяте по-лесно с всички предизвикателства.

 

Приемайте витамини

 

При много майки, може да има дефицит на витамини и минерали, за който те не знаят. Ежедневният прием на качествени мултивитамини може да помогне в този случай. Имайте предвид, че тези мултивитамини не могат да заместят разнообразното хранене, включващо пресни плодове и зеленчуци.

 

Четете още: Закуска за заети мами

 

Почивайте си

Абсолютно всеки ден трябва да отделяте поне по 20 мин. Използвайте това време за почивка на тихо и спокойно място. Можете да четете книга, да пиете чай или да правите това, което ще ви помогне да се отпуснете. Дори това кратко време може да ви помогне да си починете, да се фокусирате, да се заредите с енергия и да се върнете на изпълнението на ежедневните задачки.

 

Ограничете захарта

 

Знаем, че звучи ужасно, но за съжаление трябва да го направите. Захарта ви дава бърз прилив на енергия, но след като той свърши се чувствате по-уморени и изчерпани от преди. Пък и не казахме да я спрете, а просто да я намалите.

 

Лягайте си около 22 часа

 

Някои от вас се смеят в момента, знаем. И да – трудно е да се доберете до леглото толкова рано. Независимо от това има огромна разлика в начина, по който се чувствате при лягане в 10, а не в 12. Плюс това по-ранното лягане помага за по-ранното ставане, което означава, че ще можете да свършите куп задачи, преди събуждането на децата.

 

Четете още: 9 съвета за повече енергия за мами

 

Ограничете кофеина

 

Кофеинът ви зарежда с енергия за известно време, но след като ефектът му отмине, започвате да се чувствате изтощени. Ако ограничите употребата му, той ще има много по-голям ефект в моментите, в които наистина се нуждаете от тази енергия – например, за да свършите конкретни задачи, които не търпят отлагане.

 

Пийте повече вода

 

Просто винаги дръжте бутилка или чаша с вода наблизо и се сещайте да пиете по-често. Тялото ви функционира по-добре когато е добре хидратирано.

Добави коментар