Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване на женската репродуктивна система, при което ендометриалната тъкан (тъканта на лигавицата на матката) се разпространява извън маточната кухина. Много жени в репродуктивна възраст страдат от ендометриоза. Това заболяване е най-често срещано при жени между 30 и 40 години, макар че може да започне и в края на пубертета и в началото на 20-те години. Възможно е около 40% от пациентите с ендометриоза да страдат от стерилитет.

 

Връзката между ендометриозата и безплодието не е напълно изяснена. Основната причина за безплодие в резултат от ендометриоза е запушване, причинено от сраствания в тръбите. Тези сраствания могат да попречат на яйцеклетката и сперматозоидите да се срещнат или пречат на оплодената яйцеклетка да се спусне по тръбата нормално (риск от извънматочна бременност).

 

Четете още: Доброкачествени тумори на женските полови органи

 

Някои специалисти смятат, че ендометриозата може да причини дефект на лутеалната фаза, в резултат на ниските нива на хормона прогестерон или слабо изграждане на маточната лигавица след овулация. Дефектът в лутеалната фаза пречи на оплодената яйцеклетка да се имплантира. Някои изследвания показват по-висока честота на спонтанните аборти при жени с ендометриоза, в сравнение с тези със здрава репродуктивна система. Други области, които са изследвани, показват влиянието на ендометриозата върху нормалната функция на яйчниците и ролята на пролактина при ендометриоза.

 

ендометриоза, лигавица, матка, безплодие

Симптоми

 

Жени с ендометриоза често, но не винаги имат един или повече от следните симптоми:

• дисменорея (болезнена менструация)

• диспареуния (болезнен полов акт)

• дисфункционално маточно кървене, включително тежък цикъл и необичайно зацапване

• при около 30% от жените, няма симптоми с изключение на безплодие.

 

Четете още: Болезнена менструация

 

Диагноза

 

Диагнозата на ендометриозата се прави след поредица от прегледи, включително:

• внимателна проучване на историята на симптомите и менструалния цикъл на пациента

• преглед на тазовата кухина

• лапароскопско изследване на коремната кухина – на яйчниците или други структури, които могат да се видят.

 

Четете още: Нередовна менструация (дисфункционални маточни кръвотечения)

 

Лечение

 

При жена, която желае да забременее лечението има две цели:

• отпушване на тръбите и премахване на всички сраствания, които могат да повлияят на зачеването, оплодяването и преместването на оплодената яйцеклетка през фалопиевите тръби

 

• проследяване на болестния процес, чрез намаляването на хормоналната стимулация на тези импланти, така че те да не растат и да не се отлепят в резултат на което да причинят увреждане на околните тъкани

 

Снимки: marin FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар