Ендометриозата – борбата на всяка една от 10 жени в репродуктивна възраст – част 1

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на ендометриума (вътрешния слой на лигавицата на матката) се открива извън матката. Ендометриумът обикновено расте и се оформя вътре в матката. Представлява тъкан, наситена с хранителни вещества, създадена да храни и поддържа оплодената яйцеклетка. От него започва образуването на плацентата, която предпазва бебето.

 

По все още неизвестни причини тези ендометриални клетки мигрират на други места в тялото, оформяйки ендометриозни лезии, които са познати още и като ендометриозни импланти. Подобни огнища могат да се открият не само по репродуктивните органи, но и в областта на дебелото черво, пикочен мехур, дори бял дроб.

 

Лигавицата на матката се променя под въздействието на хормоналните промени в тялото по време на менструация и така се появява кървене. Същото се случва и с ендометриозните огнища навсякъде, където те се намират – в яйчници, фалопиеви тръби, перитонеум, черва.

 

На практика когато има менструално кървене, кървят и тези ендо огнища. Кръвта от тях попада в коремната област, започва да дразни нервните окончания и се появява болка. С времето това води до хронично възпаление и се формират сраствания.

 

Освен това ендометриозните клетки причиняват и ненормален имунен отговор, което от своя страна отново води до нови хронични възпаления и сраствания.

 

Смята се, че приблизително 176 милиона жени по света имат ендометриоза. Това прави 1 от 10 жени в репродуктивна възраст.

 

Това е комплексно заболяване и диагностицирането е затруднено заради разнообразните и непостоянни симптоми, които често наподобяват други състояния. Допълнителен проблем е, че все още няма тест за установяване на ендометриоза. Златен стандарт в диагностиката на ендометриозата остава хирургията – лапароскопия или отворена операция, при които е задължителна хистологичната проба.

 

В по-напреднал стадий, при преглед с ултразвук се забелязват т.нар. шоколадови кисти в яйчниците (ендометриоми). Срастванията също могат да се открият при преглед с ехограф, но това зависи основно от местоположението им и дали се търсят конкретно. Лезиите не могат да се видят освен с директен оглед на тазовата област при операция.

 

Ето защо, въпреки че засегнатите жени често докладват за симптоми започнали още в периода около първата менструация, в повечето случаи у нас ендометриоза се диагностицира след 20-тата годишнина, защото за сигурна диагноза е необходимо да се направи операция (отворена или лапароскопска) и да се направи хистологичен анализ на тъканна проба.

 

Подобни операции се правят най-често след откриването на шоколадова киста на яйчника, при провеждане на операция по друга причина, или при изясняването причини за безплодие.

 

Сериозните симптоми, които могат да наведат на мисълта, че това е ендометриоза са: много силни болки по време на цикъл, които често не се повлияват от нестероидни противовъзпалителни лекарства; много обилен цикъл – дълъг и със силно кървене; хронична болка между менструациите, запек, подуване, болка по време на секс, проблеми с уринирането, болки ниско в кръста, хронична умора. При някои жени може да има кървене извън цикъла.

 

Все още няма консенсус какво причинява ендометриозата, но развитието ѝ вероятно се дължи на повече от една причина – генетична предразположеност, нарушения в хормоналния баланс, имунна дисфункция, ретроградна менструация, стресиращи фактори, възпалителни процеси в организма.

 

Симптомите са твърде разнообразни и начина на развитие е специфичен за всяка жена, което прави диагностиката и съответно намирането на подходящо лечение трудни.

 

Леченията, които се прилагат в момента, не лекуват ендометриозата, а се занимават със симптомите и се грижат да ги сведат до минимум, както и последствията им. Често се налага да се пробват повече от едно лечение за да се открие кое работи най-добре и има най-малко странични ефекти.

 

Продължава на: Ендометриозата – борбата на всяка една от 10 жени в репродуктивна възраст – част 2

 

Материалът е любезно предоставен от:

Добави коментар