Ендометриозата – борбата на всяка една от 10 жени в репродуктивна възраст – част 2

Продължава от: Ендометриозата – борбата на всяка една от 10 жени в репродуктивна възраст – част 1

 

Допълнително предизвикателство е и това, че много жени с ендометриоза страдат също така от алергии и инфекции, фибромиалгия, цистит, аденомиоза, заболявания на щитовидната жлеза, болест на Крон, лупус, и други автоимунни заболявания, което налага още повече внимание в прилагането на двата съществуващи начини за лечение – медикаментозен и оперативен.

 

Много често те се прилагат в комбинация. Болката се намалява с нестероидни противовъзпалителни лекарства, от които не винаги има ефект, а отстраняването на ендо имплантите и кистите обикновено се случва чрез хирургична намеса, след която идва и хормоналната терапия.

 

Честата употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства обаче в дългосрочен план води до промени в лигавицата на червата и може да причини сериозни щети, като например язви и кървене.

 

Хормоналната терапия с контрацептиви и прогестини и GnRH антагонисти облекчава симптомите на болка, но има своите странични ефекти в кратък и дългосрочен план и не лекува проблема из основи.

 

Чрез лапароскопия, която премахва кисти, ендо импланти и сраствания могат да се облекчат симптомите за около 1-2 години, като след този период обикновено повечето симптоми се завръщат, а и самата оперативна процедура формира нови сраствания.

 

Хистеректомията (отстраняване на матката) е често препоръчвана при напреднал стадий на ендометриоза, но не е решение за жени във фертилна възраст, които искат да имат деца.

 

Особеното в конвенционалните лечения е, че най-често се предписват при наличие на сериозно образувание (наличие на киста в яйчника например) или при желание за забременяване.

 

Лекарите отделят много по-малко внимание на лечението, ако тези фактори не са на лице, защото това са конкретни цели, които могат да се постигнат. Менажирането в дългосрочен план на това състояние излиза извън тяхната сфера на работа.

 

Това дълго време оставяше жените с ендометриоза у нас без яснота какво могат да правят в периодите след операция в ситуациите, в които не планират бременност в близкото бъдеще. Друг проблем пред тях е наличието на сериозни симптоми, които не са се повлияли от предприетите лечения и неразбирането и изолацията, с които се сблъскват заради тях.

 

Именно в тези случаи фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ вижда своята най-важна задача. Създаването на общност от жени с ендометриоза, помага да се намали усещането за неразбиране и изолация, породено от естеството на проблемите, с които се сблъскват ежедневно.

 

Общуването и споделянето на колективния опит на тази общност дава ценна информация за симптомите, менажирането на симптомите, страничните ефекти от лекарствата, които се използват.

 

Както и начините, по които тези ефекти могат да се намалят и множество друга полезна информация, която да помогне на жените с ендометриоза да взимат информирани решения за състоянието си и начина си на живот. Дава им  възможност да подобрят значително качеството си на живот и да живеят добре с тази диагноза.

 

Един от основните начини, по които се постига повишаване качеството на живот е наред с предписаните от лекар лечения, да се направят и промени в начина на живот, които адресират някои от големите източници на стрес за организма на страдащата от ендометриоза жена.

 

Такива могат да са техниките за справяне със стрес, намирането на подходяща противовъзпалителна диета, елиминирането на пластмаса и ксеноестрогени от битовата химия и козметика, воденето на по-активен живот и съобразяване на работните навици със здравословното състояние.

 

Всички тези стъпки са трудни за предприемане, особено ако близките и колегите не разбират тяхната цел, но попадането в общност от жени с подобни проблеми и опит в тази област може да помогне значително.

 

Материалът е любезно предоставен от:

Добави коментар