Емоционално хранене при децата

Емоционално хранене при децата. Децата, както и възрастните понякога използват храната и за задоволяване на други нужди, различни от естествения глад. В действителност, затлъстяването на децата се получава като отгвор на техните емоции и чувства.

 

Помислете за това дали вашите собствени родители са използвали храната като начин да внесат комфорт в дома. Това е често срещано явление, което започва още с раждането. Когато бебето плаче или е раздразнително, кърмата или адаптираното мляко се превръщат в метод на успокояване. На рождени дни или празници, когато децата са заобиколени от семйството и се чувстват обичани, възрастните често дават на децата си бисквитки или други десерти, които често стават символ на любов и грижа.

 

В дните, когато детето чувства безпокойство, поради причина свързана с училище или друг проблем, то може да използва храната като начин да се успокои. В същото време много други причини, независещи от комфортта може да накарат децата да ядат.

 

Вашето дете понякога посяга ли към храната, когато изпитва някое от следните състояния и емоции:

– Скука

– Несигурност

– Гняв

– Депресия

– Самота

– Щастие

– Стрес

– Умора

– Чувство на неудовлетвореност

– Възмущение

 

Четете още: Добри храни за тревожни деца – част 1

 

Въпреки, че храната може да се превърне в добре дошъл спътник за вашето дете, резултатът може и да не е толкова добър. По ирония на съдбата, ако храната е начинът да смекчи чувството за несигурност и депресия (например заради стреса от устен изпит, който го очаква в училище), то може да се чувства по-зле след като е прекалило с храната, знаейки, че тя може да влоши проблемното му тегло. Преди храната да се усвои дори, то може да чувства вина или срам.

 

В действителност, едно от най-големите предизвикателства за родителите и техните деца е да определят, кога то яде заради правилните причини. Попитайте себе си, дали то яде в определените за храна часове? Или яде при всяка възможност? Кои фактори могат да допринесат за преяждане?

 

Избягвайте да награждавате децата с храна

 

Някои родители по невнимание допринасят за затлъстяването на децата си, като ги награждават с храна. Има много други здравословни начини да възнаградите и похвалите детето си. За малко дете можете например да давате стикери за награда, или да организирате пътуване? Купувате играчка?

 

Не пренебрегвайте значението на вербалната похвала. Когато детето ви прави нещата добре, кажете му го. Забележете как думите на одобрение могат да повишат самочувствието му и да го мотивират да продължи да взима правилни решения за неговото здраве и тегло.

 

Дори когато то има някои трудности с изпълнението на диетата, търсете други начини за похвала. Когато детето не издържи на диетата и се отклони, не му натяквайте и не го карайте да се чувства сякаш не е успяло. Насърчете го да продължи напред дори ако се оплаква от време на време („Искам безалкохолна напитка, а не вода”). Предложете му цялата подкрепа, от която се нуждае.

 

Четете още: Какво да правите, ако детето ви не иска да яде?

Следете думите

 

Важно за родителите е да слушат какво говорят децата им. Предимно негативни ли са? Много критични? Тогава е трудно за всеки, включително и за децата да направят промените в техният начин на живот.

 

Някои родители понякога злепоставят децата си в опитите си да ги накарат да направят някои промени  в теглото им. Смятайки, че ако детето вижда себе си като непривлекателно, ще бъде мотивирано да отслабне. Не разчитайте на тази стратегия. Промените при детето не могат да настъпят без да бъде поощрявано и насърчавано.

 

Емоционалното хранене при децата е доста често срещан проблем, който може да бъде решен с повече отдаденост и любов от страна на родителите.

Добави коментар