Емоционалната връзка с бебето от 0-6 месеца – част 1

Автор: Ирина Димова

Психотерапевт

 

Да си родител е най-вълнуващата житейска роля, която ежедневно ни среща с много емоции и предизвикателства. През първите  месеци след раждането имаме различни колебания и притеснения около отглеждането на детето. Питаме се дали постъпваме правилно, защото няма по-трудна задача от тази да носиш отговорност за един нов живот, чието физическо и емоционално състояние са свързани с теб. За щастие, децата ни помагат да ги разбираме, ако се настроим фино и се доверим на вътрешния си глас, ако усещаме собствените си преживявания.

 

бебе, майка, баща, връзка, емоционална

 

Майката

 

През първата година от живота си бебето изгражда базисно доверие към света. Решаващо условие за това е наличието на постоянен човек (най-често майката), който се грижи за детето последователно и с обич, за да се чувства то в пълна сигурност. Бебето има потребност от телесна връзка с нея, от това тя да го прегръща, люлее, да му говори, да разменят звуци и усмивки.

 

Вижте още: Кога бебето ми ще ме разпознава?

 

Майката е светът на новороденото, тя дава храната и любовта, необходими за живота. Устойчивата фигура през първата година е от жизнено значение за физическото и психичното развитие на детето. Липсата на емоционална грижа и общуване води до необратими последици в неговия живот.

 

бебе, майка, баща, връзка, емоционална

 

През ХIII век Фридрих II направил следния ужасяващ експеримент – заповядал 40 деца от различни националности да бъдат отглеждани заедно, като от раждането се осигуряват само храна, хигиенни грижи и облекло, без да им се говори и без да имат друг контакт  с хората, които се грижат за телесните им нужди. Целта била да се разбере дали ще проговорят на универсален език, без да са чували човешка реч. Всички деца умрели през първите години от живота си!

 

Четете още: Ранно детско развитие – 1-ви месец

 

Бащата

 

Новороденото се появява в резултат от любовта между двама души. За мъжа бащинството е значимо преживяване, защото емоционалната близост с детето му помага да усети непознати досега  обич и нежност. През първите месеци, в които майката е погълната изцяло от бебето, той може да се почувства пренебрегнат. Възможно е у него да се събуди вътрешното дете, което несъзнателно ревнува, жадувайки за нежност и внимание.

 

бебе, майка, баща, връзка, емоционална

 

В някои случаи промяната може да доведе до криза в семейството, но може и да сближи още повече двойката, ако бащата съумее да се усети партньор и подкрепи жена си в грижите, ако двамата проявят взаимна толерантност и разбиране на емоциите си. За да се запази връзката, за предпочитане е майката да не разчита изцяло на роднини, за сметка на изолация на съпруга си. Много е важно  освен в ролята на родители те да останат и партньори, затова е добре грижите и помощта да са организирани така, че жената да не бъде постоянно уморена, да намират време да са заедно в интимното пространство на  обичта си.

 

Продължава на: Емоционалната връзка с бебето от 0-6 месеца – част 2

 

Снимки: papaija2008, David Castillo Dominici, imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар