Емоционалната връзка с бебето от 0-6 месеца – част 2

Автор: Ирина Димова

Психотерапевт

 

Продължава от: Емоционалната връзка с бебето от 0-6 месеца – част 1

 

Бебето

 

През първите месеци връзката родител-дете се развива чрез способността на всеки от тях да се настройва фино към другия. Бебето се нуждае както от подходяща среда, за да расте, така и от връзка, изпълнена с любов и доверие, в която е спокойно, че родителят винаги ще се погрижи за него.

 

Емоционалните потребности на новороденото са свързани с това да се усеща в сигурно пространство, от което постепенно да започне да контактува със света. Бебето няма развит психичен апарат и родителите са неговата защита. Постепенно то усвоява нов опит, а след шестия месец се развиват и емоциите, появява се плачът от щастие, тъга и т.н.

 

Усещането за щастлива цялост с майката е изключително важно, то е моделът за позитивно усещане на света. Това преживяване се постига първоначално с кърменето. Ако среща трудности в началото, майката не бива да се обезсърчава. В родилния дом подкрепата на акушерката може да се окаже решаваща, за да се почувства способна да кърми.

 

бебе, родител, плач, успокояващо, връзка

 

Въпросът, който вълнува всички родители е, как да успокоят бебето, когато плаче? Всички ние сме се чувствали безпомощни в моменти, когато новороденото е неутешимо без ясна причина. През първите месеци малкото бебе не бива да се оставя да реве в леглото без да бъде гушнато и успокоено, както съветваха в миналото под предлог, че ще се „разглези”, или че плачейки, ще „разшири дробовете си”! Плачът не е прост физиологичен рефлекс, той е първият език, с който детето контактува с нас и изразява сложните вътрешни състояния, които преживява.

 

Четете още: Как да играете с новороденото?

 

Има различни мнения за употребата на биберона-залъгалка. В случай че сме много изнервени, той наистина е успокоителен вариант, но честата му употреба има своята цена. Ако винаги прибягваме до него, след няколко месеца детето ще изисква майката и биберонът да са винаги на разположение, а когато порасне ще очаква желанията му да се задоволяват начаса.

 

Това би довело до зависимо поведение и опит да нахрани с предмети емоционалния си глад. Затова за предпочитане е да се опитаме да подържим неспокойното бебе близо до тялото си, да му поговорим или попеем, полюшвайки се с него в ритъм, да го нахраним. Така то ще има усещане за успокояващо присъствие.

 

бебе, родител, плач, успокояващо, връзка

 

Няма идеални родители

 

Неизбежна част от опита ни е свързана с това да се чувстваме несигурни, да допускаме грешки. Когато порасне, за детето ще е много важно да има майка и баща, които толерират както своите, така и неговите неуспехи, които го насърчават да опитва, независимо от резултата.

 

Вижте още: Вашето бебе – радвайте му се

 

Ако успеем да бъде просто „достатъчно добра майка” (по прочутия израз на Доналд Уиникът, знаменит педиатър и психоаналитик), ако не се стремим да бъде перфектни, със сигурност ще помогнем на малкия човек да изяви вродения си потенциал за развитие.

 

Всеки път, с всяко свое дете, ние се учим по различен начин на изкуството да бъдем родители, да се развиваме благодарение на общуването и безусловната обич, която даваме и получаваме.

 

Добави коментар