Емоционалната връзка и влиянието ѝ върху секса

Когато вие и вашият партньор не можете да се свържете на емоционално ниво, е трудно да се наслаждавате и на физическата близост.

 

Може да се окаже много трудно за двойките да се свързват на емоционално ниво, когато ги разделя дистанция. Но разстоянието може да не е единствената бариера. Всяка история е индивидуална и влияе на отношенията в двойката. Преживявания от детството също определят до голяма степен как ще общуваме и ще показваме любовта си.

 

Разберете езика на другия

 

Някои двойки говорят помежду си без да водят смислена комуникация. Може би си мислите, че казвате едно нещо, а партньорът ви чува нещо съвсем различно. Вие и вашият партньор трябва да се опитате да повтаряте или перифразирате един на друг, така че и двамата да сте наясно с това, което обсъждате.

Например, можете да кажете: „До колкото разбрах, си ми ядосана, защото не ти казах, че ще закъснея тази вечер. Прав ли съм?“. Може да звучи глупаво, но това наистина може да помогне да разберете какво партньорът ви казва и да избегнете недоразуменията.

 

Разгледайте своята история

 

Ако вие (или вашият партньор) идвате от дом, в който родителите са били емоционално затворени и комуникацията между тях е била ограничена, може да ви е по-трудно да създадете нов и по-здравословен модел на общуване, като се отворите емоционално.

 

Четете още: Как да се справите с километрите помежду ви?

 

Идентифицирайте нездравословните модели на поведение от детството си, като потенциални проблемни области в сегашната си връзка и след това работете, за да ги поправите: независимо дали става дума за малки промени, или за големи – за които се налага да потърсите помощ от терапевт.

Бъдете внимателни с “интелектуализацията”

 

Понякога хората се отдръпват емоционално като обсъждат неща, които са само хипотетични. Например, вместо да обърнат внимание на реалния проблем и да изразят истинските си чувства, могат просто да обсъждат проблемите теоретично и отдалечено – сякаш не са част от техния живот. Например: “Чудя се дали сега се отдръпвам защото години наред съм наблюдавал родителите ми да правят същото.”. Теорията може да е вярна, но тя не отразява емоцията, която конкретния човек изпитва в момента. Не помага при разрешаване на проблемите свързани с комуникацията. По този начин връзката не се развива.

 

Четете още: 6 начина да направите сексуалния си живот по-вълнуващ

 

Направете времето помежду си значимо

 

Връзките от разстояние идват със серия предизвикателства, но това не означава, че не можете да бъдете щастливи. Възползвайте се максимално от времето си заедно, когато сте заедно физически и се опитайте да намалите стреса до минимум.

 

Бъдете наясно с това как вашата емоционална връзка влияе на вашата физическа връзка и как я подхранва. Ако не сте на една и съща вълна извън спалнята, няма да сте на една и съща вълна и в спалнята. Ще е трудно да правите секс без задръжки, ако не се чувствате на 100% свързани. Едно нещо води до друго: ако работите по вашата емоционална връзка, това автоматично ще подобри и сексуалния ви живот, което пък допълнително ще засили вашата емоционална връзка. Така че всичко това ще е от полза!

Добави коментар