Ембрионално развитие в 6 седмица на бременността

Към 5-та седмица

 

Вашето малко бебе е доста заето с епични растеж и развитие тази седмица. Издутините на крайниците и зачатъците на пръстите вече са видими. И, разбира се, неговият мозък все още расте.

 

Долната част на телцето на бебчето не се развива толкова бързо, така че то започва да изглежда като полу-човек, полу-русалка.

 

През последните няколко седмици тялото на бебчето ви е било извито, с много близко разположени глава и опашка. Но тази седмица торсът и вратът му започват да нарастват и изправят опашката.

 

Въпреки че бебчето е само на 6 седмици, то вече е способно да реагира на докосване.

 

А как е майката?

 

Ако сте като повечето бременни жени, чувствате типичното толкова „забавно” гадене през тази седмица. Ако не – има шанс да минавате през някакво затишие, но не ни обвинявайте, ако не сме прави. Винаги има две шепи жени, при които има поне две седмици преди то да започне.

 

По-вероятно е  да изпитате ефекта на сутрешното гадене, ако сте бременни с близнаци (или тризнаци) или ако сте го изпитвали по време на предишна бременност. Също така, ако сте изпитвали гадене или сте повръщали от противозачатъчни, може да очаквате сутрешно гадене по време на бременността (и да се надяваме да бъдете приятно изненадани, когато не го изпитате).

 

За да намалите симптомите се стегнете и изчистете диетата си – пропуснете мазната храна с много подправки, пийте много вода, яжте по-често и в по-малки количества през деня и си дремвайте по-често. За тези които не изпитват сутрешно гадене: наслаждавайте се на факта, че сте едни от късметлийските 20% от бременните жени, които всъщност никога не са изпитвали сутрешно гадене!

 

Към 7-ма седмица

Добави коментар