Ембрионално развитие в 5 седмица на бременността

Към 4-та седмица

 

Промените в растящия ембрион не са толкова драстични през тази седмица, както са били през изминалите няколко седмици.

 

Растежът сега е фокусиран върху главата на бебето, която се развива доста по-интензивно от останалите части на мъничкото му телце. Това е така, защото мозъкът е подложен на някои много критични промени с цел ефективно регулиране на сърдечния ритъм, циркулацията на кръвта и други жизнени функции.

 

Колкото до останалата част от миниатюрното му телце – това което до скоро са били издутини, тази седмица са израснали в ранни крайници, а опашката е още по-видима.

 

Невероятно, но в рамките на тези пет седмици на съществуване, в бебето вече се забелязват рудиментарни форми на черния дроб, панкреаса, белите дробове, стомаха и носните ями, а сърцето му увеличава капацитета на кръвообращението.

 

А ако се чудите за размера – бебето е нараснало до впечатлителните 5мм на дължина.

 

А как е майката?

 

Да, мили мои, вие сте със същите симптоми както миналата седмица, тъй като тялото ви все още се пригажда към увеличеното количество хормони.

 

Не се притеснявайте, ако ареолите на зърната ви потъмнеят – това е напълно нормална реакция на тялото ви към хормоналната промяна.

 

Изследвания показват, че некачествената храна (празни въглехидрати като чипс, пържени картофи, бисквити, макаронени изделия, бял хляб, дюнери, бургери и т.н.), содата и другите подсладени напитки са толкова пристрастяващи, колкото са и разрушителни за вашето здраве.

 

Ако едва сега осъзнавате факта че сте бременни, трябва да изчистите диетата си, особено ако сте свикнали да вечеряте с храна от заведенията за бързо хранене. Тази храна се отразява зле на фигурата ви, психичното здраве и стомаха, и е два пъти по-вредна за вашето дребно, развиващо се дете.

 

Така че сега е перфектният момент най-накрая да отрежете бързата закуска от живота си и да започнете да пълните пазарската си количка с пресни плодове, зеленчуци, неподсладени млечни продукти, прясно месо и риба (пропуснете консервираните меса). Също така се снабдете с качествени витамини за бременни (пренатални витамини), за да може да снабдите бебето си (и себе си!) с целия спектър от необходими витамини и минерали нужни през критичната фаза на бременността.

 

Има три прости неща които можете да направите за да си подсигурите здравословна, нискорискова бременност:

 

  • Хранете се правилно (вижте насоките за това по-горе);
  • Спортувайте (поне по един час на ден, дори само ходене);
  • Бъдете щастливи (махнете токсичните хора и ситуации от живота си).

 

Бременността е начинът на Живота да ви каже да започнете да се грижите за тялото и здравето си в името на нероденото си дете, както и заради самите себе си.

 

 Към 6-та седмица

Добави коментар