Ембрионално развитие в 4 седмица на бременността

Към 3-та седмица

 

До края на тази седмица заоблените форми на вашето крушовидно бебче стават по-дефинирани. И въпреки, че няма очи, уши и уста, ранните форми на това което ще стане ларинкс, вътрешно ухо и очни лещи вече съществуват. През тази седмица започват да се оформят и малки издутини, от които един ден ще се образуват ръчичките, лактите, пръстите, крачетата и коленете – в цялото си миниатюрно съвършенство.

 

До края на тази седмица на малкото ви бебе се образува и миниатюрна опашка. Но не се притеснявайте това е само края на развиващия му се гръбначен стълб.

 

Микроскопична снимка би разкрила това, което изглежда ще бъдат неговите прешлени в гръбначният стълб и опашката – въпреки че те все още не са кости, а по-скоро костни клетки, които ще се развият в прешлените, ребрата и гръдната кост на бебето.

 

А как е майката?

 

Кой е уморен и раздразнителен? Само погледнете в огледалото! За да бъдем напълно справедливи, повечето жени едва сега започват да осъзнават факта, че са бременни.

 

В действителност, най-ранните симптоми на сутрешно гадене може да се проявят за някои жени в този момент. Въпреки че те обикновено се проявяват сутрин и отминават до обяд, сутрешното гадене може да дойде по всяко време, денем или нощем. Най-общо повечето бременни жени не изпитват гадене до 6-тата седмица от бременността.

 

Сутрешното гадене се дължи на няколко промени, които се случват в тялото ви. На първо място в момента изпомпвате значително по-големи количества естроген и прогестерон, в сравнение с обикновено, което забавя храносмилането за да може да се максимизира усвояването на хранителните вещества. В зависимост от това какъв вид храна ядете, това забавяне може да доведе до гадене и повръщане.

 

Второ – стомахът ви е много по-чувствителен. Някои лекари смятат, че причината за тази чувствителност и сутрешното гадене е изчистването на организма от токсични хранителни продукти, които въпреки че са подходящи за вашият стомах, могат да причинят значителна вреда на новооформените храносмилателен тракт и други системи на бебето ви. Ако ви помага, може да гледате на сутрешното гадене, като улесняващо бебето прочистване на организма.

 

Към 5-та седмица

Добави коментар