Ембрионално развитие в 33 седмица на бременността

Към 32-та седмица

 

Заради цялата тежест и маса, която разнасяте през последните дни, може би си мислите, че малкият ви шампион тежи доста повече, а не само 2 килограма.

 

Но ако добавите плацентата, околоплодните води и допълнителната кръв, ще получите поне 4,5 кг бебе и неговата „поддържаща екипировка” притискаща се в органите ви! И тъй като ще се появи скоро, вашето малко бебче става все по-сладко и пухкаво с всеки изминал ден, натрупвайки онази очарователна бебешка мазнинка.

 

Както вече знаете от първа ръка – вашият вътреутробен наемател става все по-силен с всеки изминал ден. Дори е възможно да наблюдавате вътреутробните ритничета само като гледате корема си!

 

Ето една забавна игра за моментите когато вашия кикбоксьор е особено активен: поставете малък предмет на корема си (детско кубче или дистанционно) и следете колко далече през стаята ще излети този предмет при следващия ритник.

 

Независимо от неговата увеличаваща се сила, вашето все по-голямо, с всеки изминал ден бебче всъщност ще намали честотата на своите движения през последните седмици, благодарение на все по-ограниченото вътреутробно пространство.

 

Ако движението престане за повече от час, пийнете малко студен сок, легнете на една страна и чакайте за движенията. Ако нищо не се случи – обадете се на лекаря си.

 

Хей, знаете ли, че ще продължите да чувствате движението на бебето по време на раждането?

 

А как е майката?

 

Изпитвали ли сте вече тези „прекрасни” Бракстън-Хикс контракции?

 

Тези контракции са стандартни за втората половина от бременността и за ваш „късмет” – с постепенно нарастваща честота по време на третия триместър.

 

Умело наречените „тренировка за раждането” Бракстън-Хикс контракциите не са истински контракции, но ако зачестят твърде много или станат много силни, изпийте една голяма чаша със ледено студена вода и си починете на дивана.

 

Специалистите препоръчват, ако контракциите се случват по-често от четири пъти на час, не излизайте. Особено ако са комбинирани с вагинално изтичане. Обадете се веднага на лекаря си, за да се уверите, че не раждате предтерминно.

 

Магически растящото ви бебе упорито отказва да се свие или да отстъпи дори малко местенце в корема ви, така че може просто да седнете и да си „починете” и да не обръщате толкова голямо внимание на киселините и болката в кръста.

 

Не забравяйте да хапвате по малко на всяко хранене, по възможност да увеличите броя на храненята на ден, пиенето на вода и разходките след хранене, за да поддържате нормалното храносмилане и намалите киселините.

 

А колкото до горкия ви гръб – разстягайте гръбначния си стълб и дръжте краката си над нивото на сърцето (за предпочитане – в топла вана с мехурчета, свещи и лека релаксираща музика от Radio Family и не се тревожете за нищо повече в следващите 30 минутки…ако изобщо е възможно.

 

Към 34-та седмица

Добави коментар