Ембрионално развитие в 3 седмица на бременността

Към 2-ра седмица

 

Повечето жени все още не подозират, че телата им са “превзети” от малка форма на живот, въпреки множеството динамични промени протичащи в тях.

 

Просто си представете, вашето малко бебе сега е с приблизителния размер на сусамово семе. Което е солидно нарастване, като се има предвид, че до преди две седмици е било микроскопична купчинка от клетки.

 

Още по-впечатляващо е, че бебето ви сега се състои от три сложни зародишни слоя: ектодерма, ендодерма и мезодерма. Въпреки, че на този етап не можете да ги видите, това са зачатъците на нервната система, мозъка, стомаха, вътрешните органи, скелета и съединителната тъкан.

 

Вашето бебе започва да придобива и по-очертани форми, наподобяващи малка круша. Кръглата част на крушата ще бъде главичката. Може би най-хубавата част от тази седмица е, че около 21-ви ден Вашето бебче вече ще си има биещо сърчице, въпреки че отделните камери на сърцето няма да са напълно развити, докато не изминат още няколко седмици.

 

А как е майката?

 

Може би усещате много от симптомите, които усещахте и през изминалата седмица: умора, подути гърди, често уриниране. Това е нещо съвсем нормално. Не се притеснявайте, ако изгубите някои от симптомите.

 

Калцият е много важен витамин по време на цялата бременност. Тялото ви ще отделя калций от костите, за да изгражда костите на бебето. Ако приемът на калций не е достатъчен, много лекари препоръчват да започне поемането на пренатални витамини. За онези от вас, които имат непоносимост към лактоза, крайните вегетарианци, както и жените които са имали наркотична зависимост, хронични заболявания и за тези, които очакват близнаци – вие имате дори по-висока нужда от пренатални витамини, за да набавяте необходимите вещества.

 

Към 4-та седмица

Добави коментар