Ембрионално развитие в 14 седмица на бременността

Към 13-та седмица

 

Телцето на бебето ви вече е дълго около 9 см (с размер на прасковка). Подвижните му крайници вече са достатъчно координирани, за да може да извършва множество сложни движения.

 

Всъщност е много вероятно в момента то да се намира в средата на някои невероятни движения от брейк-денса.

 

За съжеление, вие сте неспособни да усетите тези фантастични движения някъде до около 18-та седмица, защото то е все още твърде малко да предизвика усещаня в матката ви. Въпреки това, техните движения са разпознаваеми с ултразвук.

 

Като си говорим за това – трябва да включите ултразвуково изследване на пола в програмата си, ако искате да разберете дали носите момче или момиче. Или можете да го пазите като изненада до момента на раждането.

 

Между другото – между 16-та и 18-та седмица са първите дни в които наличието или липсата на пенис и тестиси може да бъде засечено с ултразвук.

 

Бебчето ви започва да добива способността да движи очите си през тази седмица, въпреки че клепачите му остават запечатани за още три месеца.

 

Сладко развитие на седмицата: ръчичките на бебчето ви вече могат да стискат неща. Освен това то вече е способно да си смуче палеца!

 

А как е майката?

 

Прогнозата за втория триместър на бременността вече е на лице. Имаме висока концентрация на развитие на движенията на фетуса, които ще се увеличат със сила и честота през втората половина на втория триместър, преди свободното вътреутробно пространство да намалее значително (третия триместър).

 

Повечето жени твърдят, че се наслаждават най-много на втория триместър от бременността в сравнение с другите. Сутрешното гадене го няма, определено се чувствате и изглеждате бременни и все още не сте „претъпкано-напълняла мамуто-жена”.

 

Ако мислите, че имате газове или някакъв вид бълбукаща странна чревна непроходимост, всъщност възможно е това да е вашето бебче танцуващо диви танци!

 

Относно настоящите симптоми на бременността – може да изпитате някои, ако не всички, от следните симптоми в различни степени: замаяност, прималяване, главоболие и болки в гърба, когато бебето увеличи размера и теглото си.

 

И двете – и замаяността и прималяването се дължат на увеличението на работата на сърцето, тъй като тялото ви повишава производството на кръв и нейната циркулация, за да поддържа и вас и бебчето ви живи и нарастващи. Колкото сте по активни, колкото по-качествено се храните, толкова по-малко ще страдате от тези проблеми.

 

За съжаление, независимо колко сте здрави, ако започнете да изпитвате болка в гърба, най-вероятно тя ще се увеличи когато вие и вашето бебче наддадете тегло в края на този триместър.

 

Болките в гърба по време на сън (или в легнало състояние) обикновено се облекчават от електическа възглавница или множество възглавници (поставете една-две между краката си).

 

Към 15-та седмица

Добави коментар