Ембрионално развитие в 10 седмица на бременността

Към 9-та седмица

 

Вашето бебче е растяло с изключителна скорост през последните три седмици, почти удвоявайки размера си. Това ще прави и през следващите три седмици.

 

Малкият ви шампион все още тежи по-малко от 7гр, но вече е завършил най-критичният етап от развитието си.

 

Използвайки Доплеров апарат, можете да чуете миниатюрният бърз сърдечен ритъм през тази седмица (145-165 удара в минута). Шансовете за спонтанен аборт значително намаляват, когато сърдечният ритъм се открие, така че може да си отдъхнете с облекчение (ако сте се притеснявали за това).

 

Другите новини са, че храносмилателната система на бебето ви вече функционира и притежава способността да придвижва храна през целия път на червата.

 

И накрая – вашето малко бебче е разработило защитен механизъм – рефлекс.

 

А как е майката?

 

Плацентата най-накрая е започнала да произвежда хормоните на бебето ви, сваляйки тази тежест от вашите плещи.

 

Знаете какво означава това, нали? Да, мили мои, време е да се стегнете и да бъдете нормални отново.

 

Не може да използвате: „Съжалявам, но съм бременна и изнервена, защото плацентата все още не е започнала да си върши работата”, като извинение след като сте се развикали на продавачката в магазина за хранителни стоки.

 

Запомнете, ако гаденето и раздразнението не спрат през тази седмица, не се притесняваите – бременността не протича по един и същи начин при всички. Тя е по-скоро индивидуално изживяване.

 

И докато сме на темата – приемате ли достатъчно протеини? Запомнете, протеините се съдържат в бобовите култури, соевите продукти и ядките.

 

Движите ли се достатъчно? Или поне разхождате ли се ежедневно? Сърцето ви трябва да е здаво за предстоящият триместър, за да може да избегнете прееклампсията (което означава опасно високо кръвно по време на бременността).

 

Въпреки, че няма никаква външна промяна в тялото ви, вече можете да започнете да очаквате плашещия ефект на наддаването на килограми. Ще наддавате средно 0,5-1кг на седмица. Естествено, някои жени ще качат повече от други. Но не се притеснявайте ако сте малко под или малко над нормата – тя е само ориентировъчна.

 

Притеснително е ако не наддавате изобщо или отслабвате. Ако това ви се случи веднага говорете с лекаря си.

 

ПП: Не е лошо, да си направите схема на наддаването на теглото, за да сте сигурни, че нито недохранвате, нито надхранвате и двама ви (с бебето).

 

Към 11-та седмица

Добави коментар