Д-р Иванов за смущенията в менструалния цикъл при жената-част 2

Продължава от: Д-р Иванов за смущенията в менструалния цикъл при жената – част 1

 

МТА: Какво може да бъде влиянието на миомните възли върху цикъла на жената?

 

Д-р Иванов: Зависи от разположението на миомните възли. Миомен възел с малък размер до 2-3 см, разположен по повърхността на матката, обикновено не оказва влияние върху продължителността на цикъла и ние не го и третираме тогава лечебно, защото смятаме, че до 4 см, по световния и европейски стандарт, ако не създава проблеми, миома не трябва да се третира.

 

А когато са разположени вътре в кухината на матката, те се наричат субмукозни възли, тогава създават проблем с кръвотоечение, понякога и много силно кръвотечение. И дори се стига до това, че по гравитационен път този миомен възел може да започне да се изражда. Т.е. расте вътре в кухината на матката и започва да се показва през цервикалния канал и при едно силно кървене се стига до спешна ситуация, когато е необходима спешна лекарска намеса.

 

МТА: Т.е. налага се да се третира оперативно?

 

Д-р Иванов: Да, оперативно. Категорично това се третира с така наречените минимално инвазивни оперативни намеси, които се правят със специален апарат наречен хистероскоп. Методът е следния – с камера влизаме в кухината на матката, оглеждаме вътре и виждаме какъв е проблема – полип, хиперплазия, миомен възел. Имаме възможност с лазер или електрически ток да решим проблема, да премахнем възела без да премахваме матката. Което е органо-съхраняващо и съвременно третиране.

 

МТА: Това намалява и престоя в болницата и постоперативното възстановяване на жената, нали?

 

Д-р Иванов: Да, точно така. Затова тези операции са кръстени минимално инвазивни, защото инвазията е минимална. Ние не правим никакви допълнителни отвори, работим с естествените отвори на жената, които са влагалище, цервикален канал, кухина на матката и това се нарича още еднодневна хирургия – правим манипулациите и жената си отива, има само един ден болничен престой и тя е работоспособна на следващия ден.

 

менструация, цикъл, менопауза

 

МТА: А какво е проследяването след като се отстрани миомен възел, прилага ли се проследяване?

 

Д-р Иванов: Да, задължително. Първоначално през 2-3 месеца, после през 6 месеца. Например при жена, която е склонна да образува миомни възли, задължително прилагаме такова проследяване. Има случаи на жени, които образуват 20-30 миомни възела.

 

Премахваме ги, след което те израстат нови и нови, докато накрая се налага да махнем матката. Тук трябва да отбележим, че при такива пациентки, които са в детеродна възраст и все още нямат деца, се стараем да запазим матката, за да може жената евентуално да роди едно дете, и вече ако успее, да и махнем матката.

 

Четете още: Нарушения в менструалния цикъл

 

МТА: Какво трябва да знаем, ако цикълът спре твърде рано и какво лечение се прилага при тези състояния?

 

Д-р Иванов: Когато говорим по отношение на възрастта на жената, т.е. настъпва една много ранна менопауза, причините за това могат да бъдат различни. Някои от причините са чисто наследствени. Просто има жени, при които менструацията на майката е спряла на 37-38 години или на 42 и тази жена съвсем наследствено също навлиза в т.нар. ранна менопауза, което се нарича още преждевременно изчерпване на овариалната функция.

 

Или казано на разговорен език преждевременно остаряване на яйчника или изчерпан яйчников резерв. При това положение основния проблем, е когато това състояние доведе до стерилитет, защото не е фатално една жена, която е родила 2 деца да ѝ спре менструацията на 42 – 45 години.

 

Разбира се, може да се третира и да се удължи, защото наистина функционално жена, която има менструация до по-късна възраст се чувства по-добре, и физически и емоционално. Защото хормоните, най-вече именно естрогените отговарят за това една жена да се чувства по-добре по отношение на кожата, на сърдечно-съдовата система, на костната система.

 

менструален цикъл, здраве, жена

 

Като цяло ранното спиране на цикъла при жената се отразява и на останалите органи и то негативно. Оказва влияние и на психоемоционалното състояние на жената, и на физическото ѝ състояние, появяват се топли вълни, нервно напрежение, непоносимост към мъжете и много други.

 

МТА: Ако цикълът спре твърде рано, трябва ли да се правят профилактични прегледи за костна плътност, например?

 

Д-р Иванов: Да, и се препоръчва евентуално внасяне на естрогеноподобни субстанции. Трябва да отбележим, че вече е отречено само естрогени да се внасят в организма, да се пият под някаква форма, защото е вредно. При повишен прием на чисти естрогени започва разрастване на лигавицата на матката, тя се удебелява и това е предпоставка за развитие на рак на ендометриума.

 

Но модерните медикаменти са комбинирани между естроген и прогестерон, и при жени, при които е противопоказно, които имат нарушение примерно в сърдечно-съдовата система, разширени вени, тютюнопушене, възраст над 35 години, тогава се препоръчва да се дават хормоноподобни субстанции от типа на соята, които имат естрогеноподобно действие. Т.е. те са заместители и действат много добре.

 

Четете още: 11 причини да ви закъснява

 

МТА: Хроничните заболявания, като диабет например, оказват ли влияние върху цикъла?

 

Д-р Иванов: Всъщност – да, оказват влияние, тъй като диабета е едно полиорганно заболяване, което е свързано с промени в цялостната обмяна на веществата в организма, и с нарушение в целия хормонален баланс. Както знаете хормоналния баланс в организма на жената е от основно и съществено значение за неговото правилно функциониране. Дори и малките отклонения от този баланс могат да доведат до смущения в менструалния цикъл на жената, а тези отклонения могат да бъдат предизвикани, както от диабет, така и от други хронични заболявания.

 

Снимки: Incinerator, eleannab Foter

Добави коментар