Д-р Диков говори за кърменето – част 1

Интервю с д-р Иван Диков, акушер-гинеколог, Началник ДКБ, СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД

 

Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Какви са предимствата на кърменето пред храненето с формула?

 

Д-р Диков: Алтернативата на закърмянето на новороденото дете и продължаване на кърменето в хода на неговото израстване е доста остро поставена пред обществото през последните години. Особено при една добра реклама на хуманизирани млека и така добре подбутнати истински неистини, които за съжаление са шествали и винаги ще шестват между бъдещи и настоящи майки – че бюстът може да се „развали“ от кърменето.

 

Алтернативата е доста добре представена пред родилката още преди самото раждане – дали след раждането тя ще може да кърми, дали иска да кърми и защо да не премине към едно хуманизирано мляко, което ако слушаме рекламите, едва ли не е по-добро от майчината кърма.

 

Истината е следната – проблемът с подготовката на бременната за кърменето стои още по време на женската консултация. За съжаление, в рамката, която е стандартизирана от здравноосигурителната каса, този въпрос почти се избягва и никъде не е формулирано, че трябва да има поне обсъждане какво става след това.

 

Цялата тази тежест: „Ще кърмя ли или не?“, пада върху училищата за бременни, които се провеждат в повечето болници. За съжаление, обикновено когато се стигне до този въпрос, винаги изниква друг въпрос, който е по-належащ и кърменето остава на заден план.

 

Добре е още по време на женските консултации наблюдаващият екип да започне да разговаря с бременната жена за нейните намерения. При по-добра диагностика на заболявания и проблеми на млечната жлеза, при известно съмнение или наличие на предшестващ проблем, е добре да се проведе и консултация с мамолог. След това ситуацията е по-ясна.

 

И кърмата, и хуманизираното мляко имат своите предимства и недостатъци. Основното предимство на кърмата е, че ежедневно, дори ежечасно, кърмата е абсолютно синхронизирана не само с възрастта на детето, но и с неговото моментно състояние. Има я тази връзка между майка и дете.

 

Най-добре балансираната храна за този момент за детето, е кърмата на майка му. Все пак хуманизираното мляко е стандартизирано. Малко или много то е продукт на преработени млека. Разделени са според възрастта, но това е стандартна формула, която не може да претендира за такава ежечасна и максимална полза за детето.

 

Четете още: Кърмаческа стачка – бебето ми отказва да суче?

 

МТА: Какви причини изтъкват жените, които не желаят да кърмят?

 

Д-р Диков: В последните години е актуална естетичната корекция на бюста. Тук се появява и следващата дилема за родилката: „Мога ли да кърмя и ако започна да кърмя, няма ли имплантите да се повредят?“. В такива случаи трябва да се намеси и хирургът, извършил тази операция. Той трябва да обясни достатъчно добре на жената дали може да кърми в конкретния случай.

 

Повечето техники за поставяне на импланти позволяват майката съвсем спокойно да храни по естествен начин детето си, без всякакви последствия за извършените преди това хирургични намеси.

 

В някои случаи, поради недобре оформено зърно или други проблеми, които са се получили веднага след раждането, ако не е обсъдено кърменето, жената може бързо да се откаже.

 

МТА: По какъв начин родилката може да се подготви за кърменето?

 

Четете още: 5 съвета за кърмене за нови майки

 

Д-р Диков: Възможно е бременната да се подготви за кърменето още по време на бременността – с някои механични действия от нейна страна, към края на бременността. Зърното и ареолата трябва да се третират внимателно по няколко пъти седмично. Проблемът при не добре оформени или хлътнали навътре зърна, може отчасти да се избегне. От друга страна, години наред вече се предлагат силиконови (изкуствени) зърна, които заместват зърното и решават този проблем. Така детето съвсем спокойно може да суче.

 

Когато гърдите не са подготвени, особено при първо раждане, зоната е много чувствителна и когато жената не е подготвена в хода на бременността, може да се получи раздразване и нараняване, което по един или друг начин отхвърля детето от естественото кърмене. Този проблем може да се отстрани чрез третирането им с кремове и мазила. Те трябва обаче да бъдат добре почистени преди кърменето, понеже детето може да започне да се дърпа, усещайки вкуса.

 

Продължава на: Д-р Диков говори за кърменето – част 2

Добави коментар