Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 1

Интервю с д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в Първа САГБАЛ "Света София".

 

Портал „Мама, татко и аз“ (MTA): Какво представлява бялото течение?

 

Д-р Диков: По принцип при всяка жена се отделя секрет от влагалището. Както входа на влагалището, така и самото влагалище са тапицирани с жлези. Една от дейностите на тези жлези е да отделят секрети.

 

В случай на по-силна сексуална възбуда, това отделяне на секрет става по-силно, за да се улесни проникването на пениса във влагалището, т.е. – да се извърши копулация.

 

Много често това течение се определя погрешно като бяло течение.

 

По принцип трябва да се прави разлика между нормалната секреция на влагалището и секрецията, свързана с някакъв проблем.

 

бяло течение, гъбички, влагалище, лечение, антибиотик, секрет, дисбактериоза, млечно-киселите бактерии

 

MTA: Какъв може да бъде този проблем?

 

Д-р Диков: Във влагалището на всяка жена, която води сексуален живот, живеят около 200 вида микроорганизми, които се намират в „подчинение“ на млечно-киселите бактерии. В хода на своето съществуване тези бактерии отделят биологични активни вещества, които правят pH на влагалището кисело. И точно това pH поддържа останалите микроорганизми в „подчинение“.

 

Най-често при промяна на функцията на млечно-киселите бактерии може да се получи промяна в pH-то и тогава: „когато котките спят, мишките танцуват“. Тогава се получава неконтролирано размножаване на микроорганизмите. Това се нарича дисбактериоза.

 

Вижте още: Какво е бяло течение?

 

MTA: Какви могат да са причините, които могат да доведат до дисбактериоза?

 

Д-р Диков: Доста често причината е прилагането на широкоспектърни антибиотици. Те буквално помитат влагалищното съдържимо (микрофлората на влагалището). Най-често след това се развива кандидоза или гъбична инфекция. Гъбите, живеещи в човешкия организъм са стотици видове и са много устойчиви на лечение.

 

бяло течение, гъбички, влагалище, лечение, антибиотик, секрет, дисбактериоза, млечно-киселите бактерии

 

Какво ѝ трябва на една гъба – трябва ѝ влага и топлина. Затова подмишниците, свивките в бикини зоната, влагалището при жената, аналната област, краката – местата, където има влага и топлина, най-често са местата, където се развива масивна гъбична инфекция.

 

Гъбите са много устойчиви и много лесно оцеляват в продължение на години. Няма и може би няма и да има препарат, който да унищожи всички видове гъби завинаги.

 

Развитието на гъбите започва от спори. Тези спори могат да живеят десетилетия скрити в гънките на човешкото тяло и в момента, в който намерят благоприятна среда, да започнат да се размножават с бясна скорост. Затова противогъбичното лечение е пелиативно – проблемът се оправя за момента, но някъде остават загнездени спори. И щом намерят подходящи условия, отново започват да се размножават.

 

Вижте още: Добрата хигиена е в основата на здравото тяло

 

МТА: Как може да се избегне развитието на гъбички при антибиотично лечение?

 

Д-р Диков: Когато се прилага противовъзпалително, респективно антибиотично лечение в по-големи дози (обикновено това лечение се прилага когато организмът, е с намалени съпротивителни сили и неговата имунна система е подтисната) е необходимо към него да се прибавят антимикотични средства. По този начин се избягва проблем от една последваща гъбична инвазия, която след това ще доведе до гъбичната инфекция.

 

бяло течение, гъбички, влагалище, лечение, антибиотик, секрет, дисбактериоза, млечно-киселите бактерии

 

Много-често след такова лечение може да не се развие гъбична инфекция или тя да не бъде доминираща, но да настъпи състояние на дисбактериоза. Т.е. едни от микроорганизмите се размножават, други намаляват. В повечето случаи това не изисква нова антибиотикова терапия.

 

Проблемът при много жените е хаотичното предписване на лекарства за лечение на вагинална инфекция. При правенето на микробиологично изследване винаги ще се изолират микроорганизми. Затова е необходимо много стриктно да се прави преценка дали действително има прекомерно разрастване, което да води до съответната симптоматика на съответните причинители или се касае до една дисбактериоза.

 

Вижте още: 10 съвета за интимната хигиена по време на менструация – част 1

 

Ако има наличие на дисбактериоза, може да се проведе лечение без антибиотици, което от една страна потиска развитието на микроорганизмите, а от друга – посилва млечно-киселите бактерии. По този начин настъпва реално излекуване и в повечето случаи, то е самоизлекуване благодарение на млечно-киселите бактерии.

 

Изводът, който може да си направим е: течението, във влагалището не винаги е свързано с някакъв инфекциозен агент.

 

Продължава на: Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 2

 

Снимки: Anaïs Nannini, Mario in arte Akeu, Zubrow Foter.com 

Добави коментар