Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 3

Интервю с д-р Иван Диков, акушер-гинеколог в Първа САГБАЛ "Света София".

 

Продължава от: Д-р Диков говори за вагиналното течение – част 2

 

МТА: Какви усложнения могат да се получат при възпаление на влагалището?

 

Д-р Диков: Влагалищните инфекции, причинени от болестотворни микроорганизми, могат да бъдат причина за промяна в репродуктивните функции на жената. Те могат да доведат до възпаление на матката и да предизвикат възпаление на тръбите, което може да доведе до трайно или временно нарушение на репродуктивните способности.

 

Инфекцията може да премине нагоре и да предизвика възпаление в областта на яйчниците. Проблемът при възпалението на тръбите е, че когато то продължи много време, се променят физиологията и анатомията на тръбата.

 

Отначало се смяташе, че с помощта на ендоскопски техники и с повишените възможности на оперативната микрохирургия тръбите могат да се направят проходими и проблема ще се реши. Но той е друг – тръбата става проходима, но се променят нейните физиологични особености.

 

влагалищe, течение, бяло течение, микроорганизми

 

В нея яйцеклетката трябва да срещне сперматозоидите, за да бъде оплодена. Първото развитие на яйцеклетката също става в тръбите. Т.е. ако няма съответните физиологични особености, не може да настъпи забременяване или може да се получи извънматочна бременност.

 

МТА: Много бременни се оплакват от бяло течение. Трябва ли да се предприемат някакви мерки и ако да – какви?

 

Д-р Диков: Да. Поради променения хормонален баланс на организма на бременната  жена, тя получава засилено течение от влагалището. Но трябва да се прави сериозна разлика между норма и патология.

 

Вижте още: Синдром на токсичния шок

 

Ако лекарят не може да прецени от пръв поглед при провеждането на вагинален преглед дали вагиналното течение е нормално или е предизвикано от инфекция, е необходимо да направи микробиологично изследване. Освен това, това изследване се изисква по линия на Здравноосигурителна каса при проследяване на бременност – при първото посещение на женска консултация, както и в средата на бременността.

 

влагалищe, течение,  бяло течение, микроорганизми

 

МТА: Има ли връзка между бялото течение и добрата интимна хигиена?

 

Д-р Диков: Да – интимната хигиена има значение. Трябва да се има предвид, че когато се поддържа някакъв сексуален контакт, става обмен на микроорганизми. Затова когато единия от партньорите има болестотворен агент, трябва да се проведе лечение и на двамата партньори. В противен случай ако се излекува само единият, при следващия сексуален контакт той отново ще се зарази.

 

Четете още: Защита от цистит през лятото

 

Провеждането на лечението при мъжете се извършва от уролози с тясна специалност Андрология. Те се занимават не само с репродуктивните, а с всички проблеми с мъжките гениталии. Затова, ако гинеколога открие някакъв проблем при жената не трябва да се притеснява да каже, „Трябва партньорът ви да отиде да си направи консултация с уролог“.

 

Ако си отговорен към пациентите си трябва да постъпваш така, че те да имат полза от теб.

 

влагалищe, течение,  бяло течение, микроорганизми

 

МТА: Може ли бялото течение да е в следствие от настинка?

 

Д-р Диков: Да – при падането на имунитета се обърква баланса на вагиналната микрофлора. Някои от микроорганизмите започват да секретират по-силно, поради намалените имунни сили.

 

Зад бялото течение могат да се крият много неща, които малко или много показват здравословното състояние на жената. Което малко или много влияе и върху състоянието на мъжа, както в пряко отношение, така и в сексуално. 

 

Снимки: Dollen, maxime delrue, Zubrow Foter.com 

Добави коментар