Дружно дебелеене по време на бременността

Според новите проучвания, не само жената качва килограми по време на бременността. Това може да е доста стресиращо за бъдещите татковци, защото те дори не носят бебе и съответно няма да свалят няколко килограма с раждането.

Изненадващо, но по време на бременността, бъдещите татковци качват средно по 5 кг, което е повече от теглото на новородено. Близо 1/3 от мъжете чакащи бебе допускат натрупването на няколко килограма и не само това – те продължават да качват килограми и през първата година след раждането на бебето им.

В допълнение към това, 13% от мъжете отбелязват, че техните хранителни навици са се променили дори тогава, когато партньорката им се е върнала към предишните си. Те коментират, че ядат, за да компенсират това, че не излизат толкова често, колкото преди.

Над 30% от мъжете казват, че са били повлияни от желанията на партньорката им да яде нездравословни храни, а 24% от бъдещите татковци коментират, че са започнали да хапват по-големи порции след раждането на бебето им, за да компенсират това, че по време на бременността се е налагало да дояждат порциите на партньорката си.

Особено през последните години, бъдещите майки се фокусират много върху здравословното тегло и спорта по време на бременността. Излиза обаче, че и татковците трябва да променят начина си на живот през този период. Едва 20% от мъжете заявяват, че са имали здравословна диета и са хапвали нормални количества по време на бременността на партньорката си.

Четете още: Как се променя тялото на вашата партньорка по време на бременността?

Хубаво е, че бъдещите бащи подкрепят партньорките си по време на тяхната бременност, но все пак трябва по-скоро те да подтикват нея към здравословно хранене, а не тя да изкушава тях с нездравословни храни и напитки, които вероятно ѝ се искат постоянно.

Упражненията са от ключово значение за поддържане на добра форма в този период и в дългосрочен план. Увеличаването на упражненията по време на бременността може да е много полезно за бъдещите татковци и да ги фокусира върху по-здравословно хранене.

Освен това мъжете трябва да имат предвид, че след раждането вероятно няма да имат същото свободно време за фитнес, както преди това. Така че тренировките по време на бременността, ще помогнат за поддържането на по-добра форма след раждането на бебчето.

Опитайте се да спите толкова, колкото тялото ви се нуждае. Ясно е, че дългият и спокоен сън е лукс когато имате бебе, затова опитайте да дремвате по 20-30 мин през деня. Това ще ви поддържа по-жизнени и ще държи нивото на кортизола ниско и няма да трупате толкова мазнини. Така можете да се спасите от излишните килограми.

Четете още: 5 неща, които всеки мъж трябва да знае за бременността

Хапвайте храни, които ви носят полезни хранителни вещества и ви дават енергия. Всяко хранене трябва да съдържа протеини, здравословни мазнини, цветни зеленчуци. Ако не разполагате с много време, използвайте предварително приготвени меса и зеленчуци, но не прекомерно.

За максимални резултати тренирайте кратко, но много интензивно. Само 20 мин интензивни тренировки три пъти седмично, ще ви поддържат в добра форма, без да отвличат вниманието ви от партньорката ви и бебето.

Добави коментар