Проф. Костов говори за ендометриалния рак

В началото на месеца за борба с рака на гърдата – октомври, потърсихме един от водещите специалисти в областта на акушерството и гинекологията Проф. д-р Иван Костов. Той ни разказа за втория най-често срещан вид рак – ендометриалния. Проф. Иван Костов е лекар, който винаги инициира и подкрепя кампаниите за профилактични прегледи за ранно откриване на рака. Той практикува най-модерните и щадящи методи за лечение на рака, включително оперира и с робота Да Винчи.

 

Повече за Проф. Костов можете да прочетете тук: Проф. д-р Иван Костов, д.м.н.

 

Ето и какво сподели той по темата, която всички се опитваме да популяризираме през този месец.

 

Забързаният градски начин на живот, обездвижването, наднорменото тегло и напредването на възрастта излагат жената на повишен риск от развитие на карцином на лигавицата на матката – ендометриален рак.

 

Статистически погледнато ракът на гърдата е сред най-честите онкологични заболявания при жените, но сред различните ракове на половите органи най-разпространен е ендометриалният. Този вид рак засяга предимно жени в постменопауза. Именно в тази възраст е големият процент на страдащи от рак жени – 75-80%. Останалите 20-25% са жени, които са в етап пременопауза (1-2 години преди края на менструалния цикъл).

 

Причините за развитието на рак на лигавицата на матката могат да бъдат генетични и биологични. Наследствеността определя рискът от това заболяване при някои жени, тъй като у тях се откриват протоонкогени, които са основен причинител на болестта. Биологичните фактори зависят главно от начина на живот, който води жената. Рискът може значително да се намали с положителна промяна в нейните навици.

 

Друг рисков фактор за развитие на рак на лигавицата на матката може да бъде повишеното количество естроген в организма на жената. Този хормон действа канцерогенно когато нивата му се покачат твърде много. Продължителното въздействие на този хормон променя клетките на лигавицата на матката  и отключва така нареченото предраково състояние.

 

Четете още: Вагинален рак

 

Нивото на естроген най-често се повишава в следните случаи:

 

• при жени, чиято първата менструация е настъпила сравнително рано (преди 13 годишна възраст)

• диабет

• възраст над 45 години

• при незабременявали или раждали жени

• при пациентки с поликистозни яйчници

• при жени с нарушен менструален цикъл

• при жени с наднормено тегло

• при жени, при които се наблюдава патологично окосмяване.

 

Наднорменото тегло е един от основните рискови фактори, тъй като при пълните жени мастната тъкан произвежда естроген. Ето защо при тях се наблюдава 3 пъти по-висок риск от рак на ендометриума. Препоръчително е жената да бъде активна и да контролира теглото си с напредване на възрастта, за да намали риска от това онкологично заболяване.

 

У нас новите случаи на рак на ендометриума са 30 на 100 000 човека. Това означава, че в София, годишно заболяват около 600-700 жени. Смъртността е 4 на 100 000.

 

Четете още: Симптоми на рак на яйчниците

 

Симптомите на рак на лигавицата на матката са много, но основният от тях е кървене при жена, която вече е в менопауза. В този случай, жената задължително трябва да посети гинеколог. Трябва да се направи ултразвуков преглед и да се вземе материал от лигавицата на матката, чрез хистероскопия или кюретаж.

 

Разбира се, кървенето при жена, която вече е в менопауза, не винаги означава тази страшна диагноза. Това кървене може да се дължи на хиперплазия на лигавицата, атипична хиперплазия или друг вид клетъчен атипизъм.

 

Други симптоми на рак на лигавицата на матката са вагинално течение с неприятна миризма, а в напреднали стадии – тазова и лумбална болка и болка по време на секс.

 

Един от най-добрите начини жената да предотврати това онкологично заболяване е да води здравословен начин на живот, да спортува, да се храни пълноценно и да намали стреса.

 

При ранно откриване на болестта, ракът е напълно лечим!

 

Ракът на лигавицата на матката може да се открие доста по-лесно, отколкото другите видове генитален карцином. Ранното му откриване го прави много по-лесен за лечение и шансовете за пълно излекуване са големи. Терапията е комплексна – хирургична намеса, лъче- и хормонолечение. При напреднали случаи се използва и химиотерапия.

 

За диагностицирането му се използват рентген и ядреномагнитен резонанс. В напредналите стадии се прилага изследване с туморни маркери.

 

Стадиите на рака на ендометриума са 4. При първият туморът е ограничен само в тялото на матката, а при напредналите, той се е разпространил и в съседни органи.  Ракът се разпространява в организма чрез лимфата и кръвта.

 

При ранно откриване на рака се наблюдава 5 годишната преживяемост при 95% от пациентките. В четвърти стадий обаче, преживяемостта е около 10%.

Добави коментар