Доц. Доганов за свличането на влагалището и матката

Интервю с Доц. д-р Николай Доганов, акушер-гинеколог, СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД, МК „Д-р Щерев“

Доц. Николай Доганов е сред добре познатите имена в оперативната гинекология, като през последните години той е сред топ специалистите по урогинекология. Дългогодишен кадър на СБАЛАГ „Майчин дом“ ЕАД, където завежда Втора гинекологична клиника, вече втора година той преглежда и оперира и в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

МТА: Портал „Мама, татко и аз“ (МТА): Доц. Доганов, как започна професионалният ви път и кои са съвременните тенденции в оперативната гинекология, които се практикуват успешно и в България?

Доц. Доганов: Дългогодишният ми профил е обща оперативна гинекология, но потърсих професионално развитие в урогинекологията. Едно от най-големите ми постижения е оперативното лечение на везико-вагинални фистули. Това представлява дупка между влагалището и пикочния мехур, което предизвиква изтичане на урина. Имам поредица от 25 случая – всички до един успешни. Обикновено това увреждане се появява след оперативно премахване на матката (хистеректомия).

Естествено, в моята кариера почти няма операция, която да не съм правил. Отказах се единствено от големи, свръх радикални операции. Днес лапароскопските и хистероскопските подходи са добре наложени у нас. Но да не забравяме, че в чужбина има клиники, в които абсолютно не се работи отворена хирургия, независимо какви са случаите – операциите са само лапароскопски.

МТА: Какъв е професионалният ви фокус в момента?

Доц. Доганов: В момента предимно оперирам жени със смъкване и изпадане на гениталиите – матка и влагалище, пациентки с пикочна стрес инконтиненция, правя и коремни операции, например на миоми. В кабинет консултирам отново пациентки със свличане и изпадане на матка и влагалище. Тези жени обикновено са над 60 години. Има и изключения на много млади пациентки, обикновено след тежко раждане с големи разкъсвания.

МТА: Какъв е подходът на лекуващия акушер-гинеколог в такива случаи?

Вижте още: Инконтиненция на урината

Доц. Доганов: Оперативният риск при вагиналния достъп е 10 пъти по-малък от коремния достъп. Но все пак видовете операции много зависят от възрастта. Обикновено при жени над 50 години, при които се смъква или изпада матката, се прави пластика на влагалището. При тази хирургическа манипулация се издига пикочният мехур, коригира се и изпадане на ректума, ако се регистрира такова. Прави се и влагалищна хистеректомия. Матката се маха, защото иначе рискуваме рецидив.

При по-млади жени, при които все още не е редно да се маха матката, има други видове операции и те също са много сигурни.

Има и случаи, при които има спадане на пикочния мехур през предната влагалищна стена, което наричаме цистоцеле, и отзад на ректума през задната стена – ректоцеле, без матката да се е смъкнала. Тогава се прави само предна и задна влагалищна пластика. Вътрешните конци във влагалището не се свалят, топят се сами, а тези на перинеума се махат на шестия ден.

МТА: Как се възстановяват пациентките след такива операции?

Доц. Доганов: Болничният престой при тези операции е между 6 и 8 дни. Той варира, особено при случаите на стрес инконтиненция. При тях на пациентката се поставя катетър, който се сваля между четвърти и пети ден след операцията. Когато жената започне спонтанно да уринира, се мери остатъчната урина в мехура. Ако тя е под 70 мл, пациентката може моментално да се прибере в къщи. Затова и ние, лекарите, уточняваме, че изписването може да е на пети-шести, но може и чак на осми ден след оперативната намеса.

Вижте още: Гинекологична лапароскопия

МТА: Какъв режим трябва да спазват тези жени в дългосрочен план?

Доц. Доганов: В първите три месеца след операциите, за които говорих, трябва да се избягват физическите усилия, които повишават вътрекоремното налягане. Това включва вдигане на тежко, запек, хронична кашлица – всяко напъване в първите три месеца трябва да се избягва. До 6 месеца след операцията като цяло трябва да се ограничи физическата активност.

Материалът е подготвен в партньорство с:

щерев, болница

Добави коментар