Домашен любимец за вашето дете с аутизъм

Аутизмът е разстройство, което се диагностицира в ранна детска възраст. Той се характеризира с нарушение в комуникацията и социалното поведение. Той представлява проблем в мозъка, водещ до ограничено и повтарящо се поведение.

 

Лечението на аутизма изисква специално внимание, тъй като няма универсален метод. Основната цел на лечението е да се намали чувството на тежест в семейството на аутиста и да се развие чувство за отговорност и независимост у детето, до колкото това е възможно.

 

Една от терапиите, която може да помогне на детето с аутизъм, е взаимодействието и общуването с домашен любимец.

 

При избора на животно за вашето дете с аутизъм трябва да се обмислят няколко неща. На първо място е необходимо да сте сигурни, че то може да помогне в развитието и подобряването на състоянието на вашето дете. Подходящи за децата с аутизъм са кучета, котки, птици, морски свинчета, хамстери.

 

Кучето е най-добрият приятел на човека. Не случайно то е най-предпочитаният избор, тъй като лесно обиква и се обучава. Грижата за куче не е толкова трудна. От съществено значение е това животното да има положително влияние върху детето.

 

Четете още: 10 здравословни съвета за домашния ви любимец – част 1

 

Кои са положителните ефекти?

 

• Домашният любимец може да помогне на детето да комуникира с други хора. Тъй като хората обикновено харесват животните, то може да помогне на детето да общува по-лесно с други хора, особено с други деца.

 

• Домашният любимец може да събуди чувство за отговорност у вашето дете с аутизъм. Прости рутинни неща, като например хранене на животинчето, къпане и разнообразни игри – чрез тези неща детето вероятно ще стане по-отговорно.

 

• Домашният любимец може да помогне на детето с аутизъм да развие самостоятелност, когато става дума за грижа за животното.

 

• Домашният любимец помага на детето с аутизъм да общува и взаимодейства. Когато детето обучава домашния любимец, като например – кара го да сяда, или донася на нещо, това помага на детето да общува по-ефективно.

 

Животното постепенно се привързва към детето и се създава силна връзка между тях. Тази връзка позволява на детето да стане по-отворено към всичко, а вие ще можете по-лесно да комуникирате с него и с животното. Тази връзка постепенно прераства в приятелство, като по този начин детето се учи на разбиране и съпричастност.

 

Четете още: Котка или куче – как да избера?

 

• Домашният любимец е винаги там за детето с аутизъм – по всяко време на денонощието и навсякъде. Той винаги може да придружава детето, където и да е.

 

• Домашният любимец помага не само на детето, но и на родителите му. Те са по-спокойни, след като видят детето си да общува и да се развива с помощта на своя нов приятел.

 

При избора на домашен любимец, уверете се, че животното е ваксинирано и безопасно. Може би не е лоша идея да вземете вече отгледано и пораснало животно, за да сте наясно с неговия темперамент.

Добави коментар