Добър старт за училищният ден

Ранното ставане е доста трудно за много от нас. Независимо кога е започнала учебната година, винаги има място за подобрение. Следващите съвети ще ви помогнат да имате по-леки сутрини и децата ви да започват училище с по-малко стрес.

Събуждайте се рано

Създайте си навик да ставате 15 мин. по-рано от часа, в който се събуждате обикновено. Така ще настроите вашият билологичен часовник по-нов начин и ще имате допълнително време да се приготвите – вие за работа, а децата за училище.

Имайте предвид, че времето за събуждане е пряко свързано с времето за лягане, особено при по-малките деца. Затова стимулирайте децата си да си лягат по-рано.

Подготвяйте се от вечерта

За да имате по-спокойна сутрин, подгответе всичко от предната вечер: обяда за училище, гладене на дрехи, планиране на закуската, приготвяне на раницата и т.н. Създайте рутинни навици и на децата си.

деца, училище, приготвяне, сутрин

Делегирайте задълженията

Когато децата са малки, родителите правят всичко за тях, и понякога този навик си остава и когато пораснат. Новата учебна година е идеалното време да прецените уменията на своите деца и да добавите по някое и друго задължение, което те сами трябва да свършат.

Имайте предвид, че сутрините не са непременно най-подходящото време за това. Така, че ако искате децата да се грижат сами за своите задължения – да си вземат закуската, да си вържат обувките и да се обличат сами, то трябва да ги научите на тези неща през почивните дни, а не когато бързат за училище.

Вижте още: Сутрешна рутина за ученици

Закуската

Посъветвайте се с децата, какво желаят за закуска предварително (предната вечер). Разбира се много деца не могат да планират за толкова напред, но пък мисленето и дискусиите са полезни. Имайте предвид, че децата са по-активнни вечер, отколкото рано сутрин, когато са още сънени.

Изгответе списък

деца, училище, приготвяне, сутрин

Напишете контролен списък за  дейностите сутрин, които децата трябва да направят или просто го повтаряйте докато го запомнят. Например:

Закуска

Обличане

Косата, зъбите

Обувки

Раницата и т.н.

И когато някое дете твърди, че всичко е направило, то вие го попитайте ”Сигурен ли си, че не забравяш нещо?”. Децата могат да бъдат разсеяни понякога.

Вижте още: Как да се справите със системните проблеми с домашното?

Мотивирайте, а не заплашвайте

Децата се нуждаят повече от мотивация, отколкото от заплаха. Определете някаква малка награда, за дедето, което се приготви най-бързо за училище.

Поддържайте вече установеният ритъм

Ако вече сте си установили определени навици, то поддържайте този ритъм. Когато дейностите сутрин се превърнат в нещо рутинно, няма да има объркване и хаос. Така спестявате време и сте по ефективни.

Снимки: FreeDigitalPhotos.net

Добави коментар