Добри храни за тревожни деца – част 2

Продължава от: Добри храни за тревожни деца – част 1

 

Яйца

 

Дефицитът на витамин В може да причини объркване, раздразнителност и тревожност в децата. Богат източник на холин и витамин В12 са яйцата. Те са оптимална храна за развитие на мозъка и могат да облекчат чувството на тревожност при децата.

 

Ако детето ви е алергично към яйца, други богати на витамин В храни са говеждото месо и цитрусовите плодове, които освен това ще му донесат и голямо количество витамин С, което никога не е излишно.

 

Пуешко

 

Забелязали ли сте, че в американските филми на сутринта, след Деня на благодарността, всички роднини са леко сънливи? Храните, богати на триптофан, като пуешкото месо, имат естествен компонент, стимулиращ релаксацията и са много ефективни за намаляване на тревожността.

 

Четете още: 14 начина да накарате детето си да се храни по-добре

 

Триптофанът е есенциална аминокиселина, от която тялото се нуждае, за да разгражда протеините и за да предизвиква производството на невротрансмитери, като серотонин. Серотонинът играе важна роля за съня, настроението и дори възпаленията. Консумирането на храни, богати на триптофан, помага за този процес. Друго добри източници са овес и сусам.

 

Ленено семе

 

Омега-3 мастните киселини са известни с това, че също предизвикват производство на серотонин, който помага за облекчаването на тревожността. В проведено в Университета в Охайо проучване, учените достигат до извода, че при студенти, на които са давани добавки с омега-3 мастни киселини, се наблюдава 20% понижаване на тревожността, в сравнение с техните колеги, които са приемали плацебо.

 

Лененото семе е чудесен източник на омега-3 мастни киселини и може да бъде добавено дори и в храните за деца. Може да бъде добавено в смутита, хляб или други печива и гарнитури.

 

Четете още: Необходимо ли е да давам на детето си хранителни добавки?

 

Други чудесни източници на омега-3 мастни киселини са мазните риби и тофуто.

 

Когато става дума за стрес и тревожност, здравословното хранене наистина може да помогне. Избягвайте пържени храни, кофеин и рафинирани захари. Ако замените тези храни с посочените по-горе в списъка, това определено ще намали тревожните мисли и чувства и ще насърчи мозъка към по-здравословно развитие.

 

Вие сами можете да разберете колко голяма роля играе храненето за здравословното развитие на детето ви, а и на вас самите. Можете сами да изготвите лесна за следване хранителна програма, която да носи на детето ви витамините и хранителните добавки, от които се нуждае за да е спокойно и щастливо.

 

Не забравяйте обаче, че не само храненето е важно. За вашето дете би било чудесно да се движи активно, да спортува и да играе с приятели навън. Спортът определено може да повлияе на чувството за тревожност или депресия. Попитайте детето си какви са неговите лични предпочитания, с какво би се радвало да се занимава, към кой спорт има интерес и опитайте да го запишете.

 

В съчетание здравословното хранене и спортът определено ще направят детето ви щастливо, весело и най-вече много по-спокойно. Всичко това ще повлияе и на съня му през нощта. Когато децата се хранят добре и спортуват, натрупаната физическа умора ги приспива и не позволява на емоционални и психически напрежения да отнемат съня им. А ако детето ви е спокойно и отпочинало, няма как да не е щастливо!

Добави коментар