Добри храни за тревожни деца – част 1

Децата с невроповеденчески заболявания и разстройства, като обсесивно-компулсивно разстройство, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност или сензорни разстройства, често изпитват стрес и безпокойство, когато са изправени пред различни предизвикателства. Диетата и упражненията могат да помогнат за тяхното облекчаване.

 

Смята се, че следните напитки и храни могат да намалят стреса и да подпомогнат релаксацията:

 

Чай от лайка

 

Нищо не носи такова успокоение, като чашата чай от лайка. Това не се дължи само на топлината, която предизвиква чувство на релаксация. Лайката може да понижи стреса при хора с леко до умерено Генерализирано тревожно разстройство.

 

Чаят от лайка е една от любимите напитки за много възрастни. Ако добавите супена лъжица мед, вероятно ще хареса и на детето ви. За да го насърчите редовно да пие чай от лайка, започнете всеки ден да пиете чай заедно. Изградете го като традиция, която споделяте. Това ще накара детето ви да очаква с нетърпение този момент и да се чувства специално. Освен това, ако пиете чай преди лягане, той може да е полезен и за по-спокойният сън на детето ви.

 

Четете още: Какво да правите, ако детето ви не иска да яде?

 

Вода

 

Знаете ли, че дехидратацията почти винаги води до тревожност? Тъй като водата е от решаващо значение за оцеляването, дехидратацията може да накара клетките да преминат в паник режим, който от своя страна да предизвика нервно и тревожно поведение.

 

Активните деца често забравят да пият вода. В допълнение, чувството за жажда може да е приглушено при деца с невроповеденчески нарушения. Дръжте бутилка вода наблизо по всяко време и напомняйте на детето си да пие редовно. В крайна сметка този навик ще му остане за цял живот и ще го направи по-спокойно и здраво.

 

Има някои малки трикове, чрез които можете да стимулирате детето си да пие повече вода. Можете например, да използвате специална бутилка, която да е само негова.  Оставете го само да избере цвета на бутилка. Обяснете му, че е нужно да изпие най-малко 1 бутилка вода в рамките на 1 ден. За да го стимулирате в началото, може дори да му предложите някакви малки награди или привилегии, когато е успяло да изпие цялата си вода.

 

Четете още: Как да накарате детето си да пие повече вода?

 

Кисело мляко

 

Общоизвестен факт е, че здравата чревна флора се равнява на здрава имунна система. Освен това, тя спомага значително и за доброто здраве на ума. Учените предполагат, че развитието на разстройства като тревожност, шизофрения и аутизъм, могат да бъдат свързани с вредни бактерии като стрептококите в гърлото.

 

Пробиотиците, които се съдържат в киселото мляко, могат да ограничат значително развитието на нездравословни бактерии и да спомогнат за подобряване на състоянието на чревната флора. През 2011 г. ирландски изследователи открили, че някои пробиотици, дадени на мишки, намалили стреса, тревожността и депресията им.

 

Можете да давате пробиотици на детето си чрез кисело мляко или други ферментирали храни. Освен това, можете да му ги дадете и под формата на таблетки, направени за специално за деца.

 

В случай, че киселото мляко е прекалено кисело за детето ви, можете да го смесите с пресни плодове или с домашно сладко, например. Така едновременно ще приготвите чудесен десерт за своя малчуган.

 

Друг вариант е да замените плодовия сок със закуската, с чаша хубав, гъст айран. Приготвяйте по-често таратор, като допълнение към вечерята или обяда, особено през топлите месеци, когато той действа изключително освежаващо

 

Продължава на: Добри храни за тревожни деца – част 2

Добави коментар